Banane so odličen vir energije in hranljivih snovi. Imajo veliko vitaminov, mineralov, kalij je postal sinonim za banane, pozabit pa ne smemo še na magnezij, vitamine A, B6 in C, folno kislino ... Če k temu dodamo še črno čokolado, ki je pravi rudnik antioksidantov, arašidovo maslo, potem bo domača čokoladna banana pokala po šivih od zdravja.
Če samo za hip pomislite, da je to podobno industrijskim čokoladnim bananam, se motite. Tisto, kar kupite v trgovini, je polno sladkorja in kopice ojačevalcev, pospeševalcev in zaviralcev kdo vse česa. V kupljenih čokoladnih bananah ni trohice zdravih snovi!
Sestavine:
- 4 banane
- arašidovo maslo
- 100 g temne čokolade (vsaj 75 % kakava)
- cimet
Počasi segrejte čokolado, da postane tekoča. V drugi posodi zmešajte arašidovo maslo in cimet (preberite za kaj vse je koristen cimet: Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo).
Banane narežite na pol po celotni dolžini, nakar obe polovici namažite z arašidovim maslom. Ko staknete obe polovici, dobite bananin sendvič z maslom na sredini. Tak bananin sendvič prelijte s čokolado, vse skupaj pa dajte v hladilnik za dve uri.
Arašidovo maslo bo obogatilo banano, poleg tega pa vsebuje veliko nenasičenih maščob in kar 25 % beljakovin.
Še to ... Če nimate arašidovega masla, ga lahko naredite sami. Skodelico izluščenih arašidov stresite v pekač in jih pecite 15 do 20 minut pri 160 stopinjah Celzija. Nato jih dajte v sekalnik, dodajte še žličko olja (najbolje arašidovega, lahko pa tudi kokosovega, ali kateregakoli drugega rastlinskega olja). Vse skupaj sekljajte in mešajte tako dolgo, da dobite rjavi pasti podobno zmes.
In ne pozabite, da je arašidovo maslo dobro namazano na kruhu, ali pa kot preliv za solate.