Sveže jajce med drugim prepoznamo tudi po tem, da se v vodi potopi. Če jajce ni več užitno, priplava na vrh.
Ta preprost trik so poznali že pred stoletji in ga izkoriščali za shranjevanje jajc tudi za daljše časovno obdobje. Pri tem je zelo pomembno, da se jajc ne dotikamo z ničemer kovinskim . Za vse uporabljajte lesene žlice in keramično posodo. Lahko tudi stekleno žlico in stekleno posodo. Kovina namreč lahko spremeni naboj statične naelektrenosti, kar pospeši staranje jajca.
V glineno posodo dajte kisati mleko. Naslednji dan primite jajce z leseno žlico in ga potopite v mleko. Počnite to previdno, da jajce ne poči. Če boste v posodo dali več jajc, jih namestite tako, da se ne bodo ovirala med sabo. Jajc, ki priplavajo na vrh, ne smete uporabljati.
Kot rečeno: tako shranjena jajca lahko v kislem mleku počakajo več mesecev. Če se sprašujete, zakaj bi to sploh počeli, saj danes najdemo hladilnike v vseh gospodinjstvih, je odgovor v okusu. Tako shranjena jajca dobijo namreč že po nekaj dneh drugačen okus. Postanejo bolj mlečna in nežnejšega okusa.