Razlik med belim in obarvanim kruhom ni. Gre za škodljivo vrsto hrane, ki jo morate črtati takoj, ko začnete razmišljati o zdravi prehrani. Dejstvo namreč je, da poznamo dve vrsti ogljikovih hidratov: enostavne in kompleksne. Kompleksni imajo več vlaknin in predstavljajo bistveno bolj zdravo in koristno izbiro. Enostavni se namreč hitro razgradijo in v obliki sladkorja obremenijo srce in ožilje. Tem hidratom se je dobro povsem izogniti.
Če želi pek narediti pravi črni kruh, ga to bistveno več stane in tudi drugačne sestavine mora izbrati. V temnem kruhu so namreč pogosto vidne sledi semen in drugih "nečistoč", ki pa so v resnici bogate z vlakninami, minerali in vitamini. Peki in trgovci se pogosto zanašajo na potrošnikovo neprevidnost in vam mimogrede prodajo obarvan kruh.
Kako peki barvajo kruh?
Najpogosteje uporabljajo kavo. Lahko tudi kakav, ali rdeče vino, le redko pa umetna barvila. Zato morate biti pred nakupom črnega kruha pozorni na:
- črni kruh je vedno trši, bolj zbit in ima večjo vlažnost, kot beli
- črni kruh ni elastičen in nima velikih zračnih lukenj
- in še ključna razlika: hlebec črnega kruha je za isto težo bistveno manjši od belega.