Zdaj je idealen čas, da si pripravimo zalogo zelišč za zimo. Baziliko, koriander, meto, peteršilj, origano, rožmarin in še kup drugih zelišč daje jedem bogatejši okus, privlačnejšo barvo, pa še polni vitaminov in mineralov so. Če ste se spraševali, kako ta zelišča shraniti, vam ponujamo preprost nasvet.
Da bi ohranili hranljive snovi v zeliščih, je najbolje, da jih zamrznete. Zelišča narežite na drobne koščke, lahko jih tudi sesekljate in z njimi napolnite posodice z ledom. Da bi dobili bolj kompaktne zeliščne kocke, jih zalijte z vodo, še bolje pa je, če jih prelijete z olivnim oljem. Prav tako ste lahko kreativni pri kombinacijah zelišč. Na primer česen, peteršilj in maslo, ki jih začinite s soljo in poprom. Odlično pašejo tudi bazilika, parmezan, česen zalito z olivnim oljem. Ali pa peteršilj, mandlji, česen in pomarančna lupina. Pa pistacija, česen, limonina lupina ... Take zeliščne ledene kocke bodo brez težav vzdržale do naslednjega poletja, okusi pa bodo prav takšni, kot bi jih jedli sveže.
Ko zelenjavna mešanica v zamrzovalniku otrdi, lahko kocke shranite v vrečke. Tako boste zasedli manj prostora in naredili prostor za nove.
Sušena zelišča
Začimbe pa lahko shranite tudi tako, da jih posušite. Obstaja metoda, kako to storiti z mikrovalovni pečico in sicer tako, da začimbe daste med papir za peko, za nekaj minut vklopite pečico (pazite, da temperatura ne bo višja od 50 stopinj), na koncu pa tako sušene začimbe shranite v steklene kozarce, ki naj prezimijo na suhem in hladnem mestu.