Preprost recept za domače piškote so zanimivi predvsem zaradi polnosti okusa, enostavnosti priprave, mehkobe in svežine, ki jo dajejo pomaranče.
Sestavine za testo:
- 2 skodelici moke
- 1 jajce
- 50 gramov masla
- 3 žlice kisle smetane
- 80 gramov sladkorja
- 1/2 žličke sode bikarbone
- ščepec soli
Zmešajte maslo s sladkorjem, dodajte kislo smetano, jajce, sodo sol in moko. Vse skupaj dobro premešajte, testo pa zavijte v folijo in ga dajte vsaj za pol ure v hladilnik.
- 1 pomaranča
- 160 gramov sladkorja
- 1 žlica jedilnega škroba
Če nimate jedilnega škroba, ga lahko nadomestite z gustinom ali gladko moko, najboljši pa je vanilijev puding.
Pomaranče najprej dobro operite. Za vsak slučaj jih za 10 minut potopite v kis in nato sperite s toplo vročo vodo, da odstranite vse pesticide iz lupine. Nato jih narežite na krhlje, odstranite koščice in jih skupaj z lupino dajte v mešalnik. Dodajte še sladkor in škrob, nato pa vse skupaj dobro zmešajte, da dobite gladek nadev.
Ohlajeno testo razvaljajte, premažite s pomarančnim nadevom in zvijte kot rulado. Narežite na približno 3 centimetre široke zavitke in jih položite na z maslom namaščen pladenj.
Pecite 15 do 20 minut pri 220 stopinjah Celzija.
Mehki pomarančni piškoti se odlično podajo h kavi ali vroči čokoladi.