Za trdnejši imunski sistem je cink skoraj pomembnejši od vitamina C. Zlasti zato, ker smo na vitamin C pozorni in ga najdemo v citrusih, na cink pa običajno nihče ne pomisli.
Cink spada med najpomembnejše minerale, naše telo pa ga potrebuje v boju z virusi in bakterijami. Cink nas varuje pred infekcijami in celo pred malignimi boleznimi. Še posebej učinkovit je v skupaj z antioksidanti, pomanjkanje pa povzroči pogoste prehlade, gripo, ki se vam lahko večkrat ponovi v eni zimi, pa tudi raka na jajčnikih, pljučih, črevesju, dojki, koži, levkemijo ...
Za cink velja, da je tisti živalskega izvora boljši. Največ ga je v jajcih, mesu (zlasti govedini), morskih sadežih (školjke, raki, tuna). Cink iz živil rastlinskega izvora naše telo sicer težje absorbira, vendar druge prednosti odtehtajo to drobno težavo. Cink najdemo v orehih, mandljih, fižolu, pšeničnih kalčkih, bučnih semenih, špinači, grahu ... Glavna prednost "rastlinskega" cinka je, da je vedno v kombinaciji z magnezijem in selenom. Sicer pa lahko absorpcijo cinka izboljšamo z zadostnim vnosom beljakovin.
Sicer pa pomanjkanje cinka lahko prepoznamo tudi po tem, da imate slabšo odpornost na sezonske bolezni, pojavijo se težave s kožo, anemija, zmanjšan apetit, bele lise na nohtih, počasno celjenje ran, živčna razdražljivost ... Cink veliko pripomore tudi k dobremu vidu, vonju in okusu, zelo pomemben pa je tudi pri sproščanju inzulina.
Ne boste verjeli, a analize kažejo, da 2 milijardi ljudi trpi zaradi pomanjkanja cinka v hrani.
Jejmo več cinka in ostanimo zdravi.