Objavljamo nekaj zdravih kombinacij, ki vam bodo pomagale narediti prvi korak k popolni postavi.
1. Jajca in zelenjava
Jajca vsebujejo snovi, ki pospešujejo in povečujejo vpojnost hranljivih snovi iz zelenjave.
2. Piščanec in rdeča paprika
Pekoča rdeča paprika vsebuje snovi, ki beljakovine iz piščanca spremenijo v energijo.
3.Koruza in stročnice
Koruza vsebuje veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih naše telo počasi razgrajuje in zato niso tako nevarni, stročnice pa imajo veliko vlaknin in delujejo čistilno. Oboje skupaj je nepremagljiva čistilna kombinacija za vsak organizem.
4. Zeleni čaj in limona
Zeleni čaj je poln zdravih antioksidantov, limone pa vsebujejo ogromno hranljivih snovi in povečujejo njihovo vpojnost. Paziti morate le, da je čaj ohlajen vsaj na sobo temperaturo in ni sladkan.
5. Losos in šparglji
Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, šparglji pa imajo ogromno vlaknin. Poleg tega so šparglji odličen diuretik in odvajajo odvečno vodo iz telesa. Kombinacija obojega je pravi zaklad zdravja in to velja tako za kuhane, kot pečene šparglje.
6. Mandlji in grški jogurt
Nekatere vitamine (še posebej vitamine A, D in E) naš organizem lažje vsrka skupaj z maščobami. Če torej zmešamo mandlje, ki imajo veliko kalcija, antioksidante in vitamin E z grškim jogurtom, ki ima med drugim tudi veliko vitamina D, dobimo najbolj zdravo kombinacijo, kar jih lahko imate na jedilniku.
7. Avokado in špinača
Obe živili imata veliko hranljivih elementov, zato vam toplo priporočamo solato s surovo špinačo in surovim avokadom, ki jima dodate še žličko ali dve olivnega olja. Zdrav obrok dobite tudi, če dodate na žaru pečeno ribo ali z zelenjavo obložene pečene kruhke pokapljane z malo olivnega olja. Bolj mediteransko ne gre ...
8. Ingver in tuna
Ingver pospeši prebavo, tuna pa je zaradi tega lažje prebavljiva, telo pa vsrka tudi do 8-krat več hranljivih snovi. Tuna naj bo čim bolj roda (pečena na žaru) ingver pa zraven le naribate in malenkost pokapljate z olivnim oljem.
Kot bonus k dobrim priporočilom pa naj dodamo kombinacije, ki se jim je boljše ogniti:
- Beljakovine (ribe, meso, jajca) in ogljikovi hidrati (kruh, žita, krompir, pecivo, tudi pekovsko pecivo).
- Kisla hrana (citrusi, jabolka, paradižnik) in ogljikovi hidrati.
- Ogljikovi hidrati in sladkor (najbolj nevarna je kombinacija pekovskega peciva in marmelade).
- Beljakovin nikdar ne jejte skupaj s škrobom ali drugimi beljakovinami (meso + jajca, sir + jajca, meso + oreščki ...).
- Sadje (zlasti melone) nikdar ne mešajte z ostalo hrano (sadje pojejte vsaj pol ure pred obrokom in pol ure po obroku).
- Mleko poskusite črtati iz svojega jedilnika, če pa ne gre, pa ga ne mešajte z ostalo hrano.
- Začimbe vam povečini vedno pomagajo hujšati, zato se ne bojte, da bi z njihovo uporabo pretiravali.