Krompir je gotovo eno najpogostejših živil na naših menijih. Problem pa je, ker mnogi že med kuhanjem delajo napake, ki so ključnega pomena. Namreč, ni vseeno, ali damo krompir v hladno ali vrelo vodo ...
Pravilna tehnika je, da krompir damo vedno v vročo vodo, ker samo tako ne izgubi dragocenih vitaminov in mineralov. Krompir je namreč bogat z vitamini B, A, C, K, E in PP, veliko ima tudi kalija, železa, magnezija, mangana, fosforja in kalija. Krompir tudi po tem, ko ga olupimo, ne smemo hraniti v hladni vodi, ker bomo s tem sprali tudi zelo pomembne stvari. In še: krompirja nikdar ne smemo kuhati na močnem ognju, vedno samo na srednjem, ker se bo le tako enakomerno skuhal.
Pri krompirju ne smete uporabljati bližnjic!
Še to ... Vodo v kateri kuhate krompir vedno prej rahlo solite. Pozorni pa bodite tudi na kalčke, ki lahko nastanejo tudi pri novem krompirju, če je bil izpostavljen soncu. V kalčkih namreč nastane solanin, ki je izredno strupen in ne pomaga, če kalček preprosto odstranite. Solanin namreč ščiti krompir pred bakterijami in žuželkami, največji problem tovrstne zastrupitve pa je, da se pojavi 7 do 20 ur po zaužitju, ko mnogi tega niti ne povezujejo. Pojavi se bruhanje, povišana temperatura, glavobol in sploh ni rečeno, da v močni obliki. Veliko nevarnejše so drobne zastrupitve, ki jih komaj zaznamo ...
K sreči zastrupitve s solaninom izginejo po približno 24 urah.