Interaktivni dodatki:


(JaBB)



Datum: 17. MAR 24 - ZANIMIVOSTI

Ali ovseni kosmiči vsebujejo gluten?

To je vprašanje, ki nima pravilnega odgovora. Sam oves nima glutena, predelava in predelava pa dopušča preveč svobode, da bi to bilo res.

Oves spada med živila, ki nimajo glutena. To je dejstvo. Problem pa nastane, ker mnogi kombinirajo oves in pšenico, pa je zato velika možnost, da pride do križanja. Če je v bližini polje pšenice, ima lahko oves tudi do 10 % toliko glutena, kot jo ima pšenica. Poleg tega so tudi mlini za oves in pšenico isti in je tudi zaradi tega mogoče, da se v ovsenih kosmičih pojavljajo sledovi pšenice in glutena. Kupiti ovseno kašo brez glutena pomeni le, da gre za kontrolirano pridelavo.

Točnih podatkov o številu ljudi občutljivih na gluten ni, vendar se ocenjuje, da se številka giblje med 10 in 15 %, delež pa še narašča. Pravzaprav narašča nerazumljivo hitro, medicina pa nima pravega odgovora na to.

Z analizo krvi sicer lahko ugotovijo, če ste občutljivi na gluten, vendar ta test deluje le, če je na gluten občutljiv vaš imunski sistem, kar pa ni vedno tako.

Problem glutena je tudi, da obstaja na stotine simptomov, celiakija pa je samo ena od znanih vrst občutljivosti na gluten. Občutljivost na gluten še ne pomeni, da imate tudi celiakijo.

Kako veste, če ste občutljivi na gluten?

To je eden najtežjih testov. Gluten morate popolnoma izločiti iz prehrane (ne pozabite, da ga najdete na mestih, kjer ne bi pričakovali - denimo v žvečilnih) in pri tej dieti vztrajati vsaj mesec dni, včasih celo več. Če se vam bo zdravje popravilo, čutili boste več energije, potem se je glutenu dobro izogibati. Še opozorilo: če boste samo zmanjšali gluten za 90 %, ne ne bo imelo vpliva na vaše zdravje.

Kaj je zajtrk prvakov?

Oves je zajtrk prvakov. Če mu dodate še brokoli in domačo, ekološko jajce, boste dobili najbolj popoln zajtrk brez glutena.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani