Interaktivni dodatki:






Datum: 12. JUN 21 - DOBRO JE VEDETI

Posušen podganji urin na pločevinkah s pijačo?

Ali ste vedeli, da je lahko posušen podganji, ali mišji urin leglo zelo nevarnih bakterij zaradi katerih lahko celo umrete? Preverili smo zgodbo iz verižnega maila ...

Te dni smo šli po sledi verižnega e-maila, ki opozarja na nevarnosti pitja iz pločevink. Zgodba namreč govori o neki starejši gospe, ki je umrla zaradi letospiroze, bakterije, ki jo najdemo v podganjem urinu. Edina pot, da se okužimo s to bakterijo je, če pijemo iz pločevink na katerih je posušen podganji urin, rešitev tega problema pa je, da pijemo iz kozarca, ali o slamici.

Kaj je letospiroza?

Gre za akutno nalezljivo bolezen domačih in divjih živali, ki se prenaša tudi na ljudi. Pri ljudeh se sprva pojavijo običajni infekcijski sindromi (slabost, vročina, bolečina v trebuhu), v hujši obliki pa se pojavijo krvavi izpljunki in celo hipne izgube zavesti. Bolezen povzroča bakterija, ki se najpogosteje pojavlja v vodi kanalizacije. Poleg tega pa letospirozo najdemo tudi v urinu podgan in miši. Bolezen se prenaša z vodo, hrano, dovolj pa je že, če se dotaknemo okuženega predmeta.

Pri prašičih je okužba z letospirozo videti, kot zlatenica. Prav tako tudi pri govedu, kjer se bakterija lahko prenaša tudi z mlekom. Psi dobijo povišano telesno temperaturo in kažejo znake dehidracije, hitreje dihajo, pojavijo se tudi krvavitve iz nosu. Za pse je značilno, da se večinoma pozdravijo šele po dveh do treh tednih, prenašalci pa so še več mesecev za tem. Pri mačkah so simptomi blagi, lahko pa se pojavijo težave z jetri in ledvicami. Konji imajo bolečine v mišicah, v skrajnem primeru pa lahko celo nastopi trajna slepota.

Kaj pa pri ljudeh?
Zanimivo je, da se v 75 % okužijo moški. Bolezen lahko prebolite neopazno, lahko pa povzroči tudi smrt. Je zelo pogosta bolezen med kmeti, rudarji, ljudmi, ki delajo v klavnicah, pa tudi med ribiči. Najpogosteje se pojavlja zgodaj jeseni. Ker je bolezensko stanje netipično, klinična slika pa nespecifična, je okužbo izredno težko prepoznati. Približno polovica obolelih bolezni ne opazi, desetina pa se lahko zdravi tudi do 20 dni (običajno 2 do 13 dni). Smrtnih izidov pri mlajših od 60 let ni, pri starejših pa je od 5 do 10 %. Prenos iz človeka na človeka je redka, vendar mogoča.


Doslej najbolj znan primer množične okužbe z letospirozo je iz leta 2010, ko je v Kuala Lampurju v Maleziji umrlo 10 ljudi, vsi pa so se kopali v osrednjem mestnem kopališču.

Bolezen pri nas
V Sloveniji ne beležimo tragičnega primera zaradi letospiroze, se pa okužbe pojavljajo skozi vse leto (približno 40 primerov težjih obolenj). Tri četrtine primerov se pojavi v Pomurju, so pa Hrvati v zadnjem desetletju zaznali več okuženih miši in podgan v okolici rek Save in Drave. Zdravniki sicer dopuščajo možnost okužbe tudi iz pločevink, a je za to zelo malo možnosti. Na prvem mestu priporočajo redno cepljenje psov, pozorni pa moramo biti predvsem na živalskih farmah in javnih kopališčih. Čistoča pa je tako in tako univerzalen recept.

Ali je varno piti iz pločevink?
Da bi se vam zgodila usoda starejše ženice iz maila iz uvoda, je zelo mala verjetnost. Še posebej zdaj, ko ste prebrali članek do sem. Vsakič, ko boste približali pločevinko k ustom, se spomnite, da so lahko na njej sledi posušenega podganjega urina, pa vam ne bo težko pločevinke splahniti pod vodo. To naredite ne zaradi letospiroze, pač pa zaradi sebe.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zdravje
 
letospiroze
 
pločevinke
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani