Interaktivni dodatki:






Datum: 9. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Kako in zakaj narediti domačo pijačo z veliko elektroliti

Pijače za športnike z veliko elektrolitov že dolgo niso samo za športnike. So odličen pripomoček za ohranitev zdravja za vse.

Danes poznamo veliko pijač za športnike, ki vsebujejo veliko elektrolitov. To so v bistvu vitamini in minerali, kot so kalcij, natrij, magnezijev klorid, vodikov fosfat in hidrogen karbonat. To so snovi, ki so ključnega pomena za nemoteno delovanje organizma. Seveda se postavlja vprašanje, zakaj kupovati industrijske napitke, ko pa si lahko sami doma pripravite podobnega za bistveno manj denarja in s preverjenimi surovinami.

Elektroliti namreč že dolgo niso samo domena športnikov, pač pa so mogoče še bolj pomembni v zimskem času, ko jemo manj sveže hrane, se manj gibljemo na prostem (manj vitamina D), zelo pomembno pa je tudi, pozimi pijemo manj tekočine, ki bi pomagala pri čiščenju organizma.

Osnova domačega napitka bogatega z elektroliti je vedno:

  • 1/4 žličke morske ali himalajske soli (obe sta bogati z minerali)
  • 1 žlica medu (ali drugega naravnega sladila - javorjev sirup)
  • 3 dcl vode
K tej osnovi dodate snovi, katerih okus vam je najbolj všeč.

Najboljše kombinacije so:

  • brusnice in granatno jabolko
  • limona in limeta
  • limona in pomaranča
  • jagode in kokosova voda
Priprava:

Če se odločite denimo za okus limone in limete v elektrolitsko osnovo (voda, sol in med) zmešajte sok ene limete in ene limone, nato pa vse skupaj tako dolgo mešajte, da se med popolnoma raztopi. Popijte takoj, ker je vitamin C na zraku kratek čas obstojen, vendar po majhnih požirkih. Priporočljivo je, da potem vsaj 20 minut ne pijete in jeste ničesar drugega, prav tako se tudi fizično ne naprezate in ne greste spat (ležeč položaj tudi ni dober za prebavo).

Še to ... Zakaj je sok iz limete in limone pomemben? Če se vam zdi že sama misel na to kislo mešanico odvratna, potem je velika verjetnost, da imate zakisano telo. Običajno je tako, da se nam zlušta kislo, ko smo pojedli preveč bazične hrane (več o tem si preberite v prispevku Povejte, kaj se vam lušta, pa vam povemo, kaj vam manjka).

Vsa skrivnost je v tem, da znamo prisluhniti telesu, ki nam samo sporoča, kaj mu primanjkuje. Le te signale moramo znati prepoznati.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani