Da preveč ne slepomišimo: govora je o fižolu. O njegovih zdravilnih učinkih ni treba ponavljati, čeprav je znan predvsem po (stranskih) vetrovnih vplivih. A to ni nič v primerjavi s tem, kaj povzroča.
Fižol ima veliko neprecenljivih lastnosti in velja za zelo zdravo živilo. Njegovo redno uživanje priporočajo celo zdravniki in to 1- do 4-krat na teden!
V njem najdemo številne zdrave stvari, med katerimi izstopajo beljakovine, zdravi ogljikovi hidrati, maščobe, seveda tudi vitamini ... Fižol velja za drugo najbolj razširjeno živilo na svetu (prvi je sladkor, najbolj razširjeno brezplačno živilo pa je regrat).
A vrnimo se k stoletnikom ... Pojedo 8-krat več fižola od ljudi, ki hodijo v službo. Največkrat jedo fižol v omaki (kot dodatek k zelenjavnim juham), kot dodatek k solatam, še vedno pa vodijo najrazličnejše enolončnice (pasulj).
Pri tem moramo razlikovati fižol vsaj po barvi, pri čemer se večina stoletnikov namerno izogiba belemu fižolu. Morda zato, ker povzroča vnetja sklepov in med domačimi in naravnimi pridelovalci ni prav pogost. Veliko ljudi bel fižol povezuje s konzervami, pa je verjetno tudi zato redkeje na naših jedilnikih.
Fižolove juhe in enolončnice so z naskokom najbolj priljubljena in poceni jed vseh, ki dolgo živijo.
Zapomnite si to!