Interaktivni dodatki:


Datum: 11. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj krompirjev sok dela čudeže?

Krompirjev sok je bil nekoč zelo razširjen, danes pa ga najdemo le redko, kar je, glede na zdravilne učinke, velika škoda

Začnimo z zdravilnimi učinki krompirjevega soka: krepi imunski sistem, čisti telo, tudi od zakisanosti, odpravlja težave s kožo, pomaga pri gastritisu (žličko krompirjevega soka pojeste pol ure pred obrokom) in drugih težavah z želodcem, znižuje krvni sladkor, pomaga pri boleznih jeter in ledvic, ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi ... Budistični duhovnik Tomizawa je v svoji knjigi Raka se ni treba bati celo zapisal, da dnevno pitje vsaj 2 dcl krompirjevega soka znatno prispeva k ozdravitvi od raka in drugih hudih bolezni.

Seznam bolezni, ki jih zdravi krompirjev sok, je še daljši. Vsebuje izredno velike količine vitamina C, B6, kalija, železa, magnezija in cinka. Ali ste vedeli, da povprečno velik krompir (150 gramov) vsebuje 27 mg vitamina C, kar je 45 % priporočene dnevne količine? Seveda to velja za surov krompir, ki pa med kuhanjem izgubi vse svoje hranljive snovi. ostanejo le škrob in ogljikovi hidrati.

Trditev, da surovega krompirja ne smemo uporabljati, ne drži. Surov krompir je namreč zelo vsestransko hranilo, še posebej to velja za lupino (seveda mora biti krompir ekološko pridelan).

Kljub vsemu pa je v trditvi o strupenosti surovega krompirja zrno resnice. Kadar gre za nedozorel krompir, se lahko v kalčkih in zelenih delih pojavi strup solanin, ki pa jih enostavno odrežemo in nevarnosti več ni.


Kako pripravimo krompirjev sok?

Krompir dobro operite, odstranite vse poganjke in zelene dele lupine. Nato ga naribate, dajte v platneno krpo in iztisnite sok. Seveda lahko uporabite tudi sokovnik, pomembno je le, da ga pijete vedno svežega.

Lahko pa ga pripravite tudi v mikserju, kjer dodate še en korenček in eno jabolko, lahko tudi nekaj limoninega soka in medu.

Za konec pa še nasvet za boj proti celulitu: če si naredite masko iz naribanega krompirja in ga nanesete na obraz, bo krompir navlažil kožo in jo napel. S krompirjem se boste znebili gubic, pomaga pa tudi pri boju proti celulitu. Dovolj je, da nekaj rezin krompirja pustite na koži čez noč, pa že naslednje jutro ne bo sledi o celulitu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
krompir
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani