Interaktivni dodatki:


Datum: 1. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Čudežna dieta: laneno olje in skuta

Še ena kombinacija živil, ki so jo farmacevti porinili v pozabo, zdaj pa ponovno odkrivamo starodavno ljudsko modrost

Odkar je leta 1951 nemška biokemičarka Johanna Budwig prva uporabila lan pri zdravljenju raka (uporabila je semena in olje), je njegova uporaba začela upadati. Več kot očitno je bilo, da preprosto zdravilo proti hudi bolezni ni v interesu kapitala. Lan je do nedavna veljal zgolj za industrijsko rastlino, vendar pa številne raziskave o njegovi zdravilnosti (tudi klinične raziskave so vmes) kažejo, da smo lan 50 let po krivici zapostavljali. Danes je tudi v uradni medicini priznano, da lahko z lanenimi semeni in oljem zdravimo zaprtje, trebušne težave, težave z dihanjem, bolečine v grlu, ekcem, menstrualne težave, artritis in seveda veliko vrst rakov.

Lanen olje ima omenjene zdravilne lastnosti še bolj poudarjene. Poleg naštetega uravnava holesterol, spodbuja imunski sistem, ima veliko alfa-linolenske kisline, veliko omega-3 maščobnih kislin ...

Je pa ena pomembna razlika med oljem in semeni. Semena namreč vsebujejo lignani spojine, ki delujejo antiestrogeno, kar pomeni, da zaustavljajo razvoj rakastih celic. Samo za primerjavo: v lanenih semenih je 300.000 lignani mikroorganizmov na 100 gramov semen, na drugem mestu so sezamova semena z 20.000 mikroorganizmi, rdeče vino, ki je prav tako dober dober antioksidant, pa le 91 mikroorgaizmov.

Laneno olje nima lignani spojin, ima pa zato veliko močnejše druge vplive. Eden takih je, da zmanjšuje možnost nastanka rakavih celic. Laneno olje je dobro zaužiti takoj, ko opazimo prve težave, ker optimira izkoriščanje energije in spodbuja obnovo celičnih struktur. ima veliko fosfolipidov, ki omogočajo obnovo membran in izboljšujejo delovanje živčnih celic.

Pol stoletja stara zgodba

Pred približno desetletjem je onkolog in kardiolog dr. Dan C. Roehm med brskanjem po arhivu naletel na zapiske Budwigove. Skupino pacientov, ki so čakali na operacijo raka, je zdravil z receptom Budwigove, rezultat pa ga je osupnil. Roehm, ki je bil doslej 6-krat nominiran za Nobelovo nagrado, je na svojem blogu zapisal: "Ta dieta je ena najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu."

Kakšna je torej 50 let pozabljena skrivnost?

V skodelico domače skute (lahko tudi jogurta, ali kefirja) dodajte 2 do 5 žlic lanenega olja, 1 do 3 žlice mletih lanenih semen (če jih meljete s kavnim mlinčkom, ki je meljite predolgo, ker lahko zaradi toplote oksidirajo) in žlico medu.

To je dobro jesti namesto zajtrka (vsaj 2 uri pred naslednjim obrokom), v času diete pa morate zelo omejiti tudi sladkor (najbolje, če se mu povsem odpoveste).

Za laneno olje in semena je pomembno, da jih pravilno hranimo (na hladnem, temnem in suhem prostoru). Budwigva prav tako odsvetuje vse živalske maščobe, majoneze, maslo, margarino, priporoča pa veliko sadja in zelenjave ter topel metin ali šipkov čaj za čez dan.

Dr. Budwigova je leta 1967 v nekem radijskem intervjuju povedala: "Tudi pri pacientih, kjer operacija ni uspela, je mogoče v 90 % z dieto v nekaj mesecih vzpostaviti popolno zdravje."

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani