Interaktivni dodatki:


Datum: 24. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu

Ali res poznate vse sestavine, ki so v kruhu, ki ga imate najraje? Presenečeni bi bili s čim vse si industrijske pekarne pomagajo pri peki ...

Ponujamo vam 5 razlogov, zakaj je domači kruh boljši od kupljenega.

1. L-cistein naredi kruh mehkejši, z daljšim rokom obstojnosti in pospeši peko peciva. Pridobivajo ga iz kravjih rogov, človeških las ali kokošjih peres, ki jih potopijo v kislino ...

2. Kalijev bromat naredi prožnejše testo in skrajša čas potreben za peko testa. V Južni Koreji, na Kitajskem, v Braziliji, Peruju in EU je kalijev bromat prepovedan, ker povzroča raka na ledvicah in ščitnici. Kalijev bromat najdemo tudi pod oznako E924, še nedavno pa so ga huporabljali hrvaški peki.

3. Azodikrabonamid daje kruhu mehkobo in bolj penasto strukturo, žal pa dokazano vpliva na zdravje dihal. Povzroča napade astme in alergijske reakcije.

4. Visoko fruktozni koruzni sirup daje kruhu barvo, povzroča pa hipertenzijo (povišan pritisk), povečuje maščobne bolezni jeter, metabolični sindrom in epidemijo debelosti.

5. Rafinirana zrna so osiromašena za vse, kar je dobrega v semenih. Gre za približno 30 hranil vključno z vlakninami, esencialnimi maščobami, vitamini in minerali. Najhuje pri tem je, da peki določenim vrstam kruhov te snovi naknadno dodajo in prodajajo kot obogaten kruh. A umetni vitamini, železo, niacin, tiamin, riboflavin in folna kislina niso niti približno tako učinkoviti in zdravi, kot naravni minerali. Umetni vitamini so mrtvi vitamini, ki so v določenih primerih lahko celo škodljivi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani