Interaktivni dodatki:


Datum: 11. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Zanimiva dejstva o avokadu

V ZDA velja šala, da si ljudje ne morejo privoščiti hiše, ker porabijo preveč denarja za avokado. Hm ...

Avokado ni le okusen sadež, pač pa tudi eden najbolj zdravilnih. Vsebuje namreč nenasičene kisline, veliko vitamina E, kalija in folne kisline, vitamine skupine B, C in K, magnezija, cinka, železa, mangana, fosforja ...

Žal pa je zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob tudi precej kaloričen, saj ima 100 gramov avokada med 669 do 837 J (160 in 200 kalorij), kar je za sedež razmeroma veliko.

Na drugi strani pa je glikemični indeks avokada samo 10, zato je dovoljen tudi pri najbolj strogih dietah. Še več! Mnogi nutricisti ga celo priporočajo kot zdrav vir nenasičenih maščobnih kislin.

Po zakonih narave, bi ta sadež moral segniti že med procesom zorenja. Vendar se to ne zgodi. To kaže na to, kako odporen je proti raku in tumorjem.

Poleg tega se je avokado nekoč razmnoževal s pomočjo živali, ki pa so pred deset tisoč leti izumrle. Rešili so ga ljudje, ki so v njem prepoznali številne zdravilne lastnosti. Med težkimi časi so bili Azteki edini, ki so znali ohraniti ta sadež in danes smo jim lahko neizmerno hvaležni.

Res je, da je bil prvi avokado velik samo 4 do 5 centimetrov, polovico tega pa je bila koščica, takšen, kot ga poznamo danes, pa je postal šele pred 100 leti.

V 16. stoletju so ga prinesli v Evropo in dolgo je veljal za neproduktivno sorto, ki je mnogi niso želeli saditi. Sledilo je obdobje negotovosti tako v Evropi, kot tudi na drugi strani Atlantika, šele pred sto leti pa je znanstvenikom s križanjem uspelo povečati količino mesa okrog koščice.

Danes koščica zavzema komaj 20 % ploda.

Avokado pomaga telesu absorbirati hranilne snovi.

Avokado ohranja oči mlade in zdrave.

Avokado vsebuje izredno veliko beljakovin, ima pa 18 esencialnih aminokislin.

Spada med najboljša živila, ki zmanjšujejo holesterol, hkrati izboljšujejo razpoloženje in zmanjšujejo stres.

Med pomembnejše sestavine spadata kalij in ogromno folne kisline.

In še ... Avokado je zelo priporočljiv za dojenčke.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani