Ste vedeli, da so gozdne jagode samo ena od 400 danes poznanih sort jagod? In ne samo to! Kljub dejstvu, da poznamo toliko različnih jagod, pa imajo prav vse svoje izjemne zdravilne moči. Zanimivo ob tem je tudi, da niso vse jagode za vse bolezni.
Problem gozdnih jagod je, da so bistveno manjše od tistih iz domačega vrta. Vsebujejo izredno veliko vitamina C, vejo vitaminov B, E, karoten, flavonoide, železa, kalcija, kalija, fosforja, mangana, tanina, triterpena, pentozana ... Četudi vsega tega ne bi bilo, bi že samo količina mangana odtehtala zdravilno moč jagod. Mangan v jagodah namreč krepi metabolizem, možgane, pomirja živce, ožilje ...
Za naravne gozdne jagode velja še nekaj. Vsebujejo namreč res ogromno antioksidantov, znanstveniki pa so potrdili, da predvsem zaradi elaginske kisline lahko z njimi celo pozdravimo bolnika s tumorjem ali rakom.
Preden pa pest jagod pojeste, bodite izredno previdni pri pripravi. Gozdne jagode so namreč izredno občutljive. Obvezno jih operite v mlačni vodi, nikar pa ne v vroči.
Gozdne jagode dokazano uničujejo rakave celice, izboljšujejo pretok krvi, čistijo črevesje, jetra, ledvice in pospešujejo metabolizem. Gozdne jagode bi morali jesti 3-krat na teden.
Za konec pa še pomembno vprašanje: kako pripraviti napitek iz gozdnih jagod?!
Odgovor bo mnoge presenetil. Gozdne jagode so najboljše sveže. Nikar ne delajte iz njih smutijev, ne dodajajte smetane, tudi z drugim sadjem jih ne mešajte. Pustite jim, da dozorijo po naravni poti in dobili boste največ.
In dober tek.