Interaktivni dodatki:


Datum: 7. MAJ 24 - DOBRO JE VEDETI

5 stvari, ki jih ne smete jesti za zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, vendar to ne pomeni, da lahko pojeste karkoli samo zato, da lahko rečete, da ste zajtrkovali

Od tega, kaj pojeste zjutraj, je lahko odvisen cel dan. Če boste jedli težko in neprimerno hrano kamor vsekakor sodijo testenine, se boste cel dan počutili utrujeno in zaspano. Če boste jedli stvari, ki obremenjujejo želodec, vas bo cel dan tiščalo v trebuhu in se boste težko koncentrirali. Če jeste stvari, ki odvajajo, boste cel dan letali na stranišče ... Zato je včasih celo bolje zajtrk preskočiti, kot pa jesti stvari, ki vam škodujejo. A to naj ne pomeni, da med zajtrkom in kosilom ne preteče več kot 4 ure!

Slanina, šunka in klobase
Veliko ljudi si za zajtrk privošči sendvič. Nikar! Sendviči spadajo med 10 največjih prehranskih nadlog človeštva in povzročajo težave z diabetesom, redijo, za 7-krat pa se poveča tudi nevarnost za raka na črevesju. Zato, če je le mogoče, zjutraj ne jejte mesa, zlasti ne industrijsko predelanega.

Kosmiči
Niso vsi kosmiči enaki. Veliko je namreč takih, ki imajo ogromno sladkorja in daleč preveč ogljikovih hidratov, da bi jutranja OH-bomba koristila vašemu zdravju. Že res, da vam eksplozija sladkorja da nekaj energije, vendar za kratek čas. Res kratek. Že po pol ure boste lačni, utrujeni, dan pa izgubljen. Pri kosmičih izbirajte tiste, ki imajo veliko celuloze in proteinov.


Sladice in pekovsko pecivo
Mislite, da so izdelki iz bele moke in z veliko sladkorja koristni za vaše zdravje? Kje pa! Čim dlje od njih! Poleg povišanega sladkorja v krvi, višjega krvnega pritiska in še kopice drugih neprijetnosti (povezava med sladkorjem v krvi in karcinomom je znanstveno potrjena), boste čez pol ure spet lačni. Prekletstvo pekovskega peciva pa ni v tem, da redi, pač pa si boste po enem rogljičku želeli še enega in še enega. Bela moka in sladkor delujeta bolj kot najhujše droge (ljudje smo danes za 65 % debelejši, kot pred 50 leti!).

Pripravljeni sendviči, pripravljena hrana
Če svoj zajtrk kupite v trgovini ali, bog ne daj, na črpalki, morate biti zelo pogumni. Ste prepričani, da ste kupili sveže pripravljen sendvič? Seveda niste! Pa četudi vas trgovec prepriča, da je to iz jutranje dostave, vedite, da je kupljena hrana polna konzervansov in natrija, ker samo tako lahko obdrži navidezno svežino do naslednjega dne, ko boste spet prišli in kupili "svežo" pošiljko.

Sadni jogurti
Bodite pozorni, kolikokrat greste na stranišče, če za zajtrk popijete sadni jogurt? Seveda spet velja, da vsi jogurti niso isti, a tisti z nekaj sto kalorij in umetnimi sladili ter rokom uporabnosti več kot mesec dni, gotovo ne sodijo na police z zdravo hrano. Jogurti, pa naj imajo še tako zdrave kulture in sadje, so lahko tudi obremenitev za telo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
jogurt
 
sendvič
 
klobase
 
zajtrk
 
pecivo
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani