Interaktivni dodatki:


Datum: 12. APR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

5 živil, ki imajo več beljakovin kot jajca

Jajca so prava proteinska bomba, vendar niso edini vir zdravih beljakovin

Razlikujemo enostavne beljakovine (proteine) in sestavljene beljakovine (proteide). Beljakovine so kompleksne organske molekule sestavljene iz najmanj 50 verižno povezanih aminokislin. Ker je v enem jajcu približno 6 gramov beljakovin, vam predstavljamo živila, ki imajo še več beljakovin.

1. Spirulina
Ribe niso edini vir beljakovin iz morja. Samo dve žlici posušenih morskih alg vsebujejo 8 gramov beljakovin in imajo samo 167 J (40 kalorij). Najbolje, da posušene spiruline potresete po solati, ali pa po pečeni sezonski zelenjavi.

2. Soja
25 gramov soje vsebuje 15 gramov proteinov, poleg pa je še veliko vlaknin in kalija. Soja je super prigrizek za med obroki.

3. Grški jogurt
Ko gre za beljakovine, je grški jogurt prava beljakovinska bomba. V 100 gramih jogurta je 418 J (100 kalorij) in 17 gramov beljakovin.

4. Trd sir
Med trdimi siri je ima švicarski sir grojer, ki je podoben ementalcu, največ beljakovin. 30 gramov sira ima 33 J (8 kalorij)0 do 489 J ( in 117 kalorij)

5. Bučna semena
Bučna semena vsebujejo veliko magnezija, bogata pa so tudi z beljakovinami. 35 gramov semen ima 10 gramov beljakovin.5 živil, ki imajo več beljakovin kot jajca
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani