Interaktivni dodatki:


Datum: 8. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Vse, kar morate vedeti o različnih vrstah jajc

Jajca različnih vrste se med seboj močno razlikujejo. Predstavljamo vam nekaj osnovnih pravil.

Prepeličje jajce
5 prepeličjih jajc je podobno enemu kokošjemu. Rumenjak je v primerjavi z beljakom in velikostjo jajca bistveno večji kot pri kokošjem. Prepeličja jajca se zaradi svoje majhnosti najpogosteje uporabljajo za predjedi, ali kot dodatek k juham.
Čas priprave: prepeličja jajca damo v vrelo vodo in jih kuhamo 4 minute.

Račja jajca
Račja jajca imajo bolj oljnat okus od kokošjih, poleg tega pa navadno ležijo na umazanih mestih, zato jih je treba dobro toplotno obdelati. Račja jajca so kot nalašč za kreme in pudinge.
Čas priprave: minimalno 15 minut.

Puranja jajca
Puranja jajca so kremaste barve in imajo izredno trdo lupino (dvakrat debelejša od kokošjih). So po okusu in hranljivosti najbližji nadomestek za kokošja jajca.
Čas priprave: mehko kuhana 4 do 5 minut, trdo kuhana 10 do 11 minut.

Gosja jajca
Eno gosje jajce je enako dvema kokošjima. So idealne za omlete, umešana jajca, še posebej slastna pa je omaka za šparglje.
Čas priprave: mehko kuhana 9 do 10 minut, trdo kuhana 13 minut.

Nojeva jajca
Nojevo jajce je veliko za 20 do 24 kokošjih, zato je bila to priljubljena hrana v vojski, z enim jajcem pa lahko brez težav nahranite štiričlansko družino. Paziti je treba, da niso predolgo stala na soncu in, da še niso delno valjena.
Čas priprave: mehko kuhana 50 minut, trdo kuhana 90 do 120 minut.

Kokošja jajca
Kokošja jajca so med najbolj razširjenimi živili na svetu, iz jih pa je moče narediti tako glavne jedi, kot dodatke k ostalim, sladice, vse vrste peciva ... Jajca so zagotovo najbolj univerzalno živilo, kar jih poznamo.
Čas priprave: mehko kuhana 2 do 3 minute, trdo kuhana 6 do 7 minut. Večja jajca se dlje kuhajo in sicer 3 do 4 minute mehka in 9 do 10 minut za trda.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani