Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Nekatere vse kruha resno ogrožajo naše zdravje. In to ne velja samo za starejše, pač pa tudi vse bolj mlade. Za začetek je dobro, da prepoznate simptome, ki se pojavijo zaradi preveč kruha ... Veste, za kaj gre?
Kruh rediNedavna raziskava BMC Public Health je pokazala, da lahko že dva kosa belega kruha močno pospešita tveganja za prekomerno težo in pridružene bolezni. Če mislite, da so rešitev polnozrnati kruhi, je to samo deloma res, ker imajo taki kruhi veliko ogljikovih hidratov in celo sladkorja, kar je lahko še slabše, če ste povrženi tem težavam.
Kruh dviguje pritiskČe imate povišan pritisk in bi si ga želeli izravnati, potem je res najenostavneje, da prenehate jesti kruh. No, nutricisti ob tem dodajajo, da je kos kruha vsak tretji dan, še dopustna količina, ne sme pa to postati vaša vsakodnevna razvada. Raziskava, ki so jo naredili pri reviji Nutrients je celo pokazala, da 2 kosa kruha na teden dvigneta pritisk tudi so 80 %.
želodčni krčiČe občasno čutite krče v želodcu, pa ne veste zakaj, je to skoraj zagotovo kriv kruh. Lahko je težava v glutenu, ki ga je v kruhu veliko, lahko pa se težave skrivajo v pekovskem pecivu in drugih izdelkih. Če pa krčev nimate, oziroma niso prehudi, pa bodite pozorni na redno odvajanje blata, napenjanje in drisko. Tudi v tem primeru se za nekaj dni odpovejte kruhu. Poskusite. Le tako boste ugotovili, kaj je bistvo vaših težav.
Izpuščaji na neobičajnih mestihRaziskave kažejo, da se pri približno 10 odstotkih ljudi s celiakijo pojavi herpetiformni dermatitis. To so majhni mehurčki, ki se pojavijo na komolcih, kolenih, lasišču, pa tudi drugod. Pogosto jih ne opazimo, a so zelo nadležni.
Nestabilna raven sladkorjaČe imate težave s sladkorjem, potem kruh popolnoma izločite iz svojega jedilnika. Problem sladkorja, ki nastane zaradi kruha je, da močno niha, kar pomeni, da tega problema ne moremo zaznati, ker močno niha. To pa je za zdravila najbolj nemogoča, celo nevarna situacija.
Za konec pa odgovor na vprašanje, kdaj prenehati jesti kruh. Odgovor Evropskega zdravstvenega združenja je preprost: TAKOJ!