Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Rubrika:

Zdravje, lepota

7 nevarnosti pretiravanja z mandlji

Mandlji so kot prijatelj, ki prinese domač jabolčni sok na obisk: prijazni, zdravi, polni moči iz narave, vendar imajo svoje pasti ... Jih poznate?


V svetu se po raziskavah med letoma 2020 in 2025 vsako leto poje več kot 1,5 milijona ton mandljev. Največ v ZDA, Španiji in Italiji. Mandlji vsebujejo veliko vitamina E (približno 7,3 mg na 28 g), zdravih maščob in vlaknin, ki pomagajo prebavi, kaj pa se zgodi, če z njimi pretiravamo?!

Kaj se zgodi, če pojeste preveč mandljev?
  1. Prebava se lahko zmede - napihnjenost, plini in zaprtje
    Mandlji imajo veliko vlaknin. To je dobro, saj vlaknine čistijo črevesje in nam pomagajo, da imamo lepo prebavo. V 28 gramih (približno 23 mandljev) je 3,5 grama vlaknin, kar je približno 12 % dnevne potrebe odrasle osebe.



    A če naenkrat pojeste preveč, recimo eno veliko pest (50–80 mandljev), lahko telo reče: "hej, to pa je prehitro!" in pride do neljube napihnjenosti, vetrov in zaprtja. To se zgodi še posebej, če ne pijete dovolj vode. Vlaknine so kot drobne metlice. Če jih ne splaknemo z vodo, postanejo trde in potovanje skozi črevo postane težko.

    Raziskava iz leta 2021 je pokazala, da ljudje, ki povečajo vnos vlaknin brez zadostnega pitja vode, poročajo o 30 do 40 % več napihnjenosti in vetrov. Če pojeste mandlje kot prigrizek, popijte kozarec mlačne vode ali toplega čaja iz poprove mete. Meta pomirja črevesje in pomaga proti napihnjenosti.

  2. Telesna teža lahko zraste
    Mandlji so zdravi, a kalorični. V 28 gramih je približno 166 kalorij in 14 g maščob. Če pojeste 100 gramov na dan, kar ni težko, če grizljate med delom, zaužijete okoli 600 kalorij, kar je za mnoge tretjina dnevne potrebe.

    V pandemiji leta 2020 je veliko ljudi doma delalo in grizljalo oreščke. Po podatkih raziskave iz ZDA je med tistimi, ki so pogosto jedli oreščke, 17 % ljudi poročalo o povečanju telesne teže, ker niso zmanjšali drugih kalorij.

    Namesto pest mandljev si raje vzemite 10 do 15 mandljev in jih zmešajte z jabolkom ali jogurtom.

  3. Sladkor v krvi in inzulin
    Čeprav mandlji pogosto pomagajo stabilizirati sladkor v krvi, se lahko pri pretiravanju zgodi nasprotno. Leta 2022 je študija pokazala, da uživanje mandljev brez zmanjšanja drugih kalorij lahko poveča telesno težo in s tem poslabša občutljivost na inzulin.

    V eni raziskavi so ljudje, ki so mandlje jedli vsak dan, a niso zmanjšali drugih prigrizkov, imeli po 12 tednih večji ITM (indeks telesne mase) in večji obseg pasu. ITM pomeni indeks telesne mase in pove, ali imamo zdravo razmerje med težo in višino.

    Ampak, študija iz 2024 je pokazala, da ko so mandlji zamenjali kruh ali sladke prigrizke, se je občutljivost na inzulin izboljšala. To pomeni, da ni kriv mandelj, temveč količina in kontekst. Če mandlje jemljete kot "kis za kruh", potem ne dodajte kruha nazaj.

  4. Nekatera hranila se slabše vsrkajo
    Mandlji vsebujejo antinutriente, to so snovi, ki lahko zmanjšajo vsrkavanje mineralov, kot so železo, cink in kalcij. Antinutrienti so naravne zaščitne snovi rastlin. Namakanje mandljev 8 ur zmanjša antinutriente in izboljša prebavljivost, kažejo raziskave med letoma 2020 - 2023. Če pa mandlje namočite čez noč, zjutraj olupite, jejte mehke. Dodajte še ščepec cimeta in jih rahlo segrejte ... To je dobro za prebavo in pomaga izboljšati krvno sliko.

  5. Ledvični kamni
    Mandlji imajo precej oksalatov in sicer 490 mg na 100 g. Oksalati so snovi, ki se lahko v telesu povežejo s kalcijem in tvorijo ledvične kamne. Leta 2023 je bila objavljena raziskava, da ljudje z zgodovino ledvičnih kamnov, ki jedo hrano z veliko oksalatov (mandlji, špinača), tvegajo ponovitev. Če imate težave z ledvicami, jejte manj mandljev, pijte toplo vodo in jejte peteršilj. Peteršilj nežno podpira ledvice, tako so govorili stari zdravilci.

  6. Strupenost grenkih mandljev (cianid)
    Sladki mandlji, ki jih kupite v trgovini, so varni. Grenki mandlji vsebujejo snovi, ki lahko sprostijo cianid, kar je nevarno. Primer iz 2021 v Nemčiji: oseba je pojedla večje število grenkih mandljev (okoli 20) in dobila hude simptome zastrupitve. Za običajne sladke mandlje to sicer ni problem, ampak pozor, če mandelj greni, ga izpljunite.

  7. Alergija na oreščke
    Alergija na oreščke je pogosta, po podatkih iz kliničnih študij okoli 1 - 2 % ljudi v Evropi. Simptomi lahko vključujejo srbenje, otekanje, prebavne težave ali celo anafilaksijo (močna alergijska reakcija). Če veste, da ste občutljivi, pazite tudi na sledi v čokoladi ali kosmičih.

    Star ljudski nasvet za blažje prebavne reakcije po oreških priporoča pitje čaja iz komarčka ali žajblja. To sicer ne zdravi alergije, pomirja pa trebuh.

Koliko mandljev je dovolj?

Priporočilo strokovnjakov: 23 mandljev na dan (približno ena majhna pest). Obvezno pijte zraven vodo. žvečite počasi. Otroci mlajši od 4 let, naj ne dobijo celih mandljev zaradi nevarnosti zadušitve. Če mandlje jeste kot zdravilo, jih jejte kot zdravilo: premišljeno, počasi in s spoštovanjem do organizma.

Zamenjava slabih prigrizkov, ne dodajanje

Ljudska medicina je enostavna: ničesar ne delajte s silo, vse s pametjo in redom. Mandlji so seveda čudovito darilo narave, a tako kot sonce, lepi so, dokler ne pretiravamo. Znanost potrjuje, da prinašajo veliko koristi, če jih jemo premišljeno. Vaše telo vas bo poslušalo, če boste vi poslušali njega. Če boste mandlje jedli počasi, jih namakali, zraven pili vodo in jih jemali kot darilo, ne kot dolgočasno grizljanje, boste dobili tudi več moči.

Narava ne dela napak. Previdnost pa je njena najboljša prijateljica.
zvš


kalorije
mandlji
teža
vlaknine
voda






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor