Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem naÄŤinu Ĺľivljenja
Išči
Domov
Ledvice obožujejo kalcij
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ledvice obožujejo kalcij

Mnogi zdravniki še vedno svetujejo, da ljudje, ki imajo ledvične kamne, zmanjšajo vnos kalcija. Zakaj?


Dejstvo je, da so mnogi ledvični kamni pogosto kalcijeve narave. Zato je logično, da manj kalcija v prehrani pomeni manj možnosti za obloge. Pa vendar ... Moderne raziskave kažejo, da prav nasprotno ...

Študija objavljeno leta 2004 v Archives of Internal Medicine je spremljala 96.245 žensk starih med 27 in 44 let brez zgodovine ledvičnih kamnov. Medtem ko so te ženske sledile svojim običajnim prehranskim navadam, so znanstveniki ugotovili nekaj presenetljivega: tiste, ki so zaužile največ kalcija iz hrane so imele kar 27 % manjšo verjetnost, da se pojavijo ledvični kamni, v primerjavi s tistimi z najnižjim vnosom. Hkrati so ugotovili, da prehranska dopolnila s kalcijem niso imela nobenega zaščitnega učinka.



Dodatno presenečenje je bila fitinska kislina. To je namreč spojina, ki jo najdemo v živilih polnih vlaknin, kot so polnozrnate žitarice, oreščki, semena ... Gre za snov, ki nase veže minerale, da se ti izločijo neabsorbirani. Študija je razkrila, da ženske z največjim vnosom fitinske kisline so imele kar 37 % nižjo verjetnost nastanka kamnov.

Ključna ugotovitev: več kalcija iz hrane, manj kamnov. Prehranska dopolnila so brez zaščitnega učinka. Fitinska kislina znižuje tveganje za kamne za približno dve desetini.

Zakaj je tako očitna razlika med kalcijem iz hrane in dopolnili?

Glavni razlog: kalcij, zaužit skupaj z obrokom, veže oksalat (spojina, ki je pogosto krivec za nastanek kamnov) že v želodcu ali črevesju, torej prepreči, da bi oksalat prišel v kri, ledvice pa ga potem izločijo kot kamen. Če ga jemljete v obliki kapsul med obroki, preprosto ne rešite ledvic tega tveganja.

Še širši pogled raziskav: Curhan in sodelavci, 1997, so spremljali kar 903.849 oseb. Odkrili so, da imajo ženske z najvišjim vnosom kalcija iz hrane tveganje za simptomske kamne 0,65-krat (to je 35 %) manjše, medtem ko tiste, ki so uporabljale dopolnila, so imele 20 % večje tveganje glede na tiste, ki niso jemali dodatkov. Pravijo, da gre za razliko predvsem zaradi načina jemanja. Dopolnila namreč niso bila jemana skupaj z obroki, ki vsebujejo oksalat.

Dodatno: Wikipedia navaja rezultate iz študij, kot je Womens’ Health Initiative, kjer so postmenopavzne ženske jemale po 1.000 mg dopolnila kalcija in še 400 IU vitamina D vsak dan 7 let. Imeli so 17 % večje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Toda istočasno poudarjajo, da visok vnos kalcija iz prehrane nima tega učinka in dejansko ščiti.

Če povzamemo: ledvice obožujejo kalcij, ampak samo takrat, ko ga zaužijete kot del obroka (npr. mlečni izdelki, zelenjava, oreščki, polnozrnati kruh). Če ga zaužijete kot tableto čez dan, ne dosežete želenega zaščitnega učinka.

Iz tega sledi, da je dobro načrtovati jedilnik, ki je bogat s kalcijem iz hrane (priporočen dnevni vnos naj bo med 800 do 1.200 mg dnevno - to je zmerna, a koristna količina). Mnogi nutricionisti prav tako priporočajo tudi živila za skrb za ledvice. Zato, vsak dan vključite vsaj tri porcije mleka ali jogurta, ali pa pojejte pest oreščkov, ki vsebujejo kalcij (mandlji, sezamova semena ...), pa tudi temna listnata zelenjava (čemaž, blitva, špinača v zmernosti). Ob tem naj vaša prehrana vsebuje tudi fitinsko kislino (polnozrnate žitarice, fižol, leča, oreščki ...). Vse to bo za 37 % zmanjšalo možnosti za tvorbo kamnov.

Seveda, voda je še vedno najboljša prijateljica ledvic: če pijete dovolj, recimo toliko, da proizvedete vsaj 2 litra urina na dan, bo tveganje za (ponovno) tvorbo kamnov bistveno padlo.

In če že razmišljate o dopolnilih, jih vzemite izključno med obrokom, da lahko vežejo oksalat, sicer preprosto ne delujejo kot si želite.
vkj


fitinska kislina
kalcij iz hrane
ledvični kamni
zaščitni učinek kalcija
zmanjšanje tveganja za ledvične kamne






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Je gris res koristen za zdravje?
Dobro je vedeti
Je gris res koristen za zdravje?
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor