Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik

Napaka je, če zelenjavo takoj daste v hladilnik. Če jo znate pravilno pripraviti, bo dlje časa ostala sveža. isto velja tudi za meso.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ko se je v japonskih medijih prvič pojavila restavracija Dellis, so se jim bolj kot ne posmehovali. Posebnost Dellisove kuhinje je namreč kuhanje s termometrom. Lastnik in glavni kuhar je namreč zatrjeval, da so temperature zelo pomemben dejavnik v vsaki kuhinji, začne pa se že z zlaganjem v hladilnik. To teorijo so zato preverili pri Cooking Technology Research Society in prišli do presenetljivega odkritja.

Če so zelenjava in meso pravilno pripravljeni, potem imajo boljši okus, so dlje časa sveži in obstojnejši.

Testi so pokazali, da bi morali vso zelenjavo, preden jo damo v hladilnik, oprati v vodi, ki ima od 48 do 50 stopinj Celzija. To velja za listnato zelenjavo, kot tudi gomolje in celo čebulo, česen ... Pri temperaturi 50 stopinj se namreč v zelenjavo sproži proces zorenja in rasti. Taka zelenjava je okusnejša.

Za večino zelenjave velja, da naj bo v topli kopeli 3 do 5 minut. Solata, zelje, špinača dajte v vodo vsak list posebej. Po 2 do 3 minutah vodo zamenjajte. Pazite le, da vam tudi pri menjavi vode temperatura nikdar ne pade pod 43 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, kjer spet začno nastajati bakterije, ki uničujejo zelenjavo.

Isti postopek tople kopeli lahko uporabite tudi pri mesu, ribah in sadju, le da je zanje dovolj 3 minute kopanja.

Tako osveženo zelenjavo potem čim hitreje shranite v hladilnik, še bolje zamrzovalnik.

50 stopinj pa je pomembnih tudi pri odtaljevanju. Dobro si je zapomniti, da je to meja, ko škodljive bakterije ne nastajajo, hranljivih snovi pa ne uničujemo.
vkj


Kuhinjski triki
Meso in zelenjava
Priprava zelenjave
Shranjevanje hrane
Temperatura shranjevanja












Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
10 superživil, ki topijo kilograme
Zdravje, lepota
10 superživil, ki topijo kilograme
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo
Dobro je vedeti
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor