Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Da je treba jesti raznoliko hrano z veliko sadja in zelenjave, čivkajo že ptički, vendar nikar ne počnite teh napak, ker s tem zmanjšujete hranilno vrednost sadju in zelenjavi.
1. Nakup živil enkrat na tedenŠe zlasti v poletnih mesecih sadje in zelenjava hitro ovenijo, začne gniti. Če jih shranjujete v hladilniku, svežino ohranjate le navidezno, ker se hranilna moč bistveno zmanjša že po 2 do 3 dneh.
2. Nakup na začetku sezoneTežko se je upreti prvim jagodam, prvim češnjam, melonam, lubenicam ... A zapomnite si, da so prvi primerki večinoma brez okusa, z manj vitamini in še zelo dragi.
3. živila iz uvozaČe je zelenjava ali sadje moralo prečkati ocean, da je prišlo na police trgovin, potem se morate vprašati v kakšnem stanju je bilo nabrano, da je sedaj videti sveže in okusno. Kaj se je vmes dogajalo s takšnim sadjem in zelenjavo običajno nočete vedeti, kaj šele, da bi to jedli!
4. Ne kupujte narezanega sadjaVeliko trgovcev prodaja že narezane lubenice, buče, melone ... Razlogi za to so lahko povsem odkriti, lahko pa s tem zakrijejo gnilobo ali druge poškodbe. Kupite raje celo lubenic, pač izberite manjšo velikost, ker nikdar ne veste, kaj je bilo na manjkajočih delih.
5. Kupujte le zrela živilaČetudi ste prepričani, da lahko na pogled in otip ter po barvi in teksturi ocenite, ali je sadje in zelenjava sveža, vedite, da so sodobne tehnike ustvarjanja podobe popolne zelenjave že tako napredovale, da tega z vso gotovostjo ne morete več prepoznati. Zato kupujte samo sezonsko sadje in zelenjavo.