Interaktivni dodatki:


Datum: 16. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?

Ni vseeno, kakšne temperature je voda. Objavljamo nekaj primerov, ki se jih je dobro držati.

Telovadba
Bolj kot smo telesno aktivni, višja je temperatura telesa, telo pa se skuša hladiti s potenjem. Če torej pijete hladno vodo bo telo zmedeno, ker bo po eni strani moralo greti premrzlo tekočino v želodcu, po drugi strani pa hladiti celoten organizem. Zato je v primeru fizične aktivnosti najbolj primerno piti vodo ohlajeno na sobno temperaturo.

Vročina
Ne hladna in ne vroča voda ne bosta pomaga telesu, da se znebi vsiljivih bakterij. Ko dobimo vročino, skuša telo dobesedno speči škodljive bakterije in jih tako pregnati iz telesa, zato bi bilo v takih primerih dobro piti čim več tekočine s temperaturo okrog 36 stopinj Celzija (telesna temperatura zdravega človeka). Ker pa je pomembno, da se telo v primeru vročine dobro preznoji, dodajte vodi malo limone in ščepec morske soli. S tem boste nadoknadili izgubljene elektrolite, ki jih telo izgublja med potenjem.

Hujšanje
Hladna voda pospešuje metabolizem. A pozor! Hladna voda pomeni, da ima največ 8 stopinj po telesno temperaturo. Vse, kar je hladneje kot 28 stopinj Celzija telesu prej škodi, kot koristi. Če boste popili kozarec vode s temperaturo 28 stopinj, boste porabili 293 J (70 kalorij). V primeru, da pijete hladnejšo vodo, maščobe koagulirajo in so še težje razgradljive. Če hujšate, se izogibajte ledenim pijačam (in jedem).

Prebava
Če po obroku spijete kozarec hladne vode, se vam bo prebava upočasnila (nekateri verjamejo, da s kozarcem hladne vode po obroku testenin, upočasnijo prehod ogljikovih hidratov v sladkor in potem v kri, kar prepreči inzulinski udar), če popijete toplo vodo, pa pohitrila. Vendar so razlike tako minimalne, da bi morali popiti več kot liter vode, da bi dejansko opazili razliko. Vsekakor pa je bolje, če kozarec tople vode popijete pred obrokom. Tako boste tudi prej imeli občutek sitosti.

Razstrupljanje
Idealen začetek dneva je mlačna voda z malo limone in nekaj rezin sveže kumare. Če pa dodate še rezino jabolka in cimeta, dobite napitek, ki bo zelo učinkovito pomagal pri čiščenju telesa. Poskusite!

Proti bolečinam
Voda tudi lajša bolečine. Če vas boli glava, zob, imate menstrualne krce, ali kaj druga, popijte kozarec čim bolj tople vode. Voda namreč pospešuje prekrvavitev, s tem pa tudi bolečina postane znosnejša.

Zaprtost
Ni vam treba pripravljati čajev, ali kakšnih drugih napitkov. Dovolj je, da po požirkih počasi pijete čim bolj vročo vodo, pa boste zelo kmalu rešili težave z zaprtostjo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani