Interaktivni dodatki:


Datum: 15. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo

Znanstveniki so sestavili seznam živil in prostih pravil, kaj jesti za večerjo, pa da se ne boste preveč zredili.

Britanski raziskovalci so razbili mit, da pozna večerja negativno vpliva na našo postavo. Sestavili so nekaj preprostih priporočil, ki se jih velja držati, če želite ohraniti vitko postavo.

Ni res, da zvečer ni treba jesti. Lahko. Vendar jejte veliko vitaminov, mineralov in predvsem vlaknin, ki čistijo črevesje. Poleg tega jejte tudi stvari, ki se dobro absorbirajo in imajo veliko energije.

Na prvem mestu med priporočenimi živili sta zelje in repa, ki sta med drugim polna tudi probiotikov, pa bi ju zato morali jesti, vsaj vsakih 14 dni. Enako koristna, celo nenadomestljiva je rdeča pesa. Pesa pomaga pri izgorevanju maščob, vsi pa zelo dobro čistijo črevesje, izboljšujejo prekrvavitev in krvno sliko ter pripomorejo k boljšemu počutju.

Znanstveniki še priporočajo, da lahko zvečer jemo tudi kozice, lignje, belo ribo, vendar samo 100 gramov.

K vsemu temu paše poparjena zelenjava, nikakor pa ne krompir (njemu se morate v velikem loku ogniti).

Sicer pa si še zapomnite, da za večerjo ne smete jesti jedi z nizkim glikemičnim indeksom, ker boste težko zaspali. Težka hrana, ki se ji vsekakor morate ogniti: paradižnik, fižol, čebula, mleko, oreščki, gobe, posušeno saje ... Težka hrana je tudi meso in tudi perutnina. Poleg tega goste in mastne jedi zavirajo proizvodnjo melatonina brez katerega ni mirnega spanca. Bodite previdni, ko jeste ta živila, da jih ne pojeste preveč, predvsem pa pazite, da jih ne mešate med sabo. V enem obroku je jejte več kot treh živil.

Zvečer nikar ne jejte začinjene hrane, ker to spodbuja apetit. Izogibajte se tudi slanim jedem, ker to zadržuje vodo.

Vse našteto velja tudi za alkohol in kofein.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani