Interaktivni dodatki:


Datum: 9. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kdaj boste pšenično moko zamenjali z laneno?

Svet ponovno odkriva zdravilne lastnosti lana, vse bolj popularna pa je uporaba lanene moke, ki je za nameček še zelo zdravilna.

Ali ste vedeli, da je Karel Veliki, ki je bil prvi cesar po padcu Rimskega cesarstva, vsem svojim podanikom že v 9. stoletju zaukazal, da morajo obvezno uživati lanena semena. Sam je namreč verjel v zdravilno moč lanenih semen in imel je prav. Sodobne raziskave namreč dokazujejo, da imajo lanena semena tri človeku zelo potrebne sestavine. Gre za izredno veliko omega-3 maščobnih kislin (samo še sezamova semena imajo toliko teh maščob, vsa ostala zelenjava pa občutno manj), veliko vlaknin (razgradljivih in netopnih) ter lignanov.

Lignani so esencialne snovi, ki delujejo antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno. Raziskave nedvoumno potrjujejo, da lanena semena zmanjšujejo tveganja za rakom na dojkah in še pri nekaterih drugih vrstah.

Omega-3 maščobne kisline telo potrebuje, da z njimi prepreči srčna obolenja in težave s prekrvavitvijo in ožiljem. Ali ste vedeli, da ima žlica lanene moke kar okoli 1,8 gramov omega-3 maščob, kar je izredno veliko.

Tudi količina vlaknin je v lanenih semenih izjemna in nujno potrebna za čiščenje črevesja, urejanje prebave in kopice drugih notranjih procesov.

Lanena semena imajo še veliko antioksidantov in ogromno rastlinskega estrogena, ki pomaga pri raku prostate, osteoporozi, srčno-žilnih boleznih in ureja hormonsko ravnovesje.

Kdaj in kako moka?

Najboljša lanena moka se je sveže mleta moka. Priporočamo, da kupite običajna lanena semena in jih zmeljete takrat in toliko, kot jih potrebujete.

Za začetek lahko četrtino moke vedno nadomestite z laneno moko (3 žlice običajne moke in 1 žlica lanene). Prav tako velja, da je ena žlica lanenih semen in tri žlice vode dobra in zdrava zamenjava za jajce. Moka obogatena z laneno moko oplemeniti okus piškotom, pecivu, piškotom, celo jedi iz mesa imajo polnejši okus in so bolj hranljive.

Za pokušino, kaj zmore lanena moka, vam ponujamo preprost recept za zdravo pico. Za pripravo testa potrebujete naslednje sestavine:

  • 1/2 skodelice lanene moke
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 3 jajca
  • nekaj kapljic olivnega olja
  • sol po okusu
  • origano
Priprava:

Vse sestavine razen origana in vode dobro premešajte. Vodo in origano dodajte na koncu. Počakajte, da testno nekoliko naraste, nato ga razgrnite po pekaču. Pecite 15 do 20 minut, šele nato dodajte oblogo no pico. Pecite še 15 minut oziroma dokler pica ni gotova (to je odvisno tudi od sestavin, ki jih uporabite).

Pa dober tek.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani