Interaktivni dodatki:


(Popxo.com)Datum: 4. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti

Kurkuma ni samo začimba, je tudi superzdravilo, njena zgodba pa se bere, kot pustolovščina iskanja skritega zaklada zdravja.

Kurkumo zdravilci po celem svetu uporabljajo za blaženje bolečin, saj deluje kot antiseptik, poleg tega pa sodobna znanost vse bolj odkriva kurkumino moč pri boju z Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen (teh bolezni v Indiji, ki je domovina kurkume, ne poznajo), izboljša spomin, topi maščobe, rakave celice pa uniči tako temeljito, da mnogi zdravniki v kurkumi ne vidijo več začimbe, pač pa superzdravilo proti raku.

Seznam bolezni, ki jih preprečuje kurkuma, je nenavadno dolg. Med drugim uničuje kandido, pomaga pri regeneraciji kože, pomaga pri depresijah, bolečinah, vnetjih, zelo dobra je pri zdravljenju artritisa (1200 mg kurkume je isto kot 300 mg fenilbutazona), čista jetra, povečuje vpliv kemoterapije in zmanjšuje stranske učinke ... Kurkuma pomaga tudi pri presnovi maščob (je pogosta sestavina mnogih prehranskih dodatkov za hujšanje).

Vendar pa ima kurkuma tudi svoje muhe. Če je ne znate uporabljati, potem tudi njenih učinkov ne boste deležni.

Kurkuma učinkuje vedno samo v kombinaciji z drugimi živili. Če želite, da učinkuje kot zdravilo proti rakom vseh vrst, jo morate uporabiti v kombinaciji s čilijem, ali kajenskim poprom. Če želite, da preprečuje raka prostate, da zavira razvoj metastaz in, da preprečuje levkemijo pri otrocih, jo morate kombinirati s cvetačo.

Če kurkumo potresete po rani, vam bo zmanjšala oteklino in bolečino.

Če imate težave z zgago, zmešajte ščepec kurkume in ščepec soli, vse skupaj pa zmešajte s toplo vodo in popijte.

Če žličko kurkume zmešate s skodelico vročega mleka, bo to pomagalo pri lajšanju bolečin v grlu.

Kaj pa negativni učinki?

Seveda tudi s kurkumo ne smemo pretiravati. Pol žličke na obrok trikrat na dan je povsem dovolj. Kurkuma namreč zmanjšuje lepljivost trombocitov, zato ni priporočljiva za nosečnice in ljudi, ki imajo težave s trombociti.

Zgodba kurkume, ki se je ne bi sramoval niti Indiana Jones

Prvi zapisi o kurkumi so nastali pred 4 tisoč leti, ko se je začela razvijati ayurvedska medicina. Že takrat so zapisali cel niz zdravilnih lastnosti, ki jih s sodobno tehnologijo odkrivamo šele danes. Če odmislimo, kako so starodavna ljudstva poznala vse učinkovine, se Zahod ni nikdar pretirano ukvarjal s kurkumo, ki je ves čas veljala kot indijska eksotična začimba, ki jo večinoma mešajo s karijem (kari je namreč mešanica 20 začimb).

Leta 2006 so v ameriškem poslovnem časniku Wall Street Journal objavili članek o indijski hrani, še posebej o začimbi, ki je vzbudila zanimanje raziskovalcev. Izsledki so bili tako neverjetni, da je v naslednjih petih letih nastal vulkan najrazličnejših raziskav po celem svetu. Danes poznamo več kot 1500 znanstvenih del, ki se ukvarjajo samo s kurkumo in ugotavljajo, za kaj vse je koristna. Mnogi pravijo, da je to samo začetek, ker o kombinacijah z drugimi živili še vedno vemo premalo.

Za konec pa še pomembna podrobnost, zaradi katere je bila kurkuma dolgo časa v Evropi zapostavljena. Pod oznako E100 se namreč skriva prav barvilo iz kurkume. Zato, kadar vidite to oznako, se nikar ne ustrašite. Spomnite se namreč na seznam bolezni, ki jih zdravi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani