Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan

Veliko ljudi ne mara brstičnega ohrovta zaradi njegovega posebnega okusa in vonja. Na njihovo žalost nimajo prav.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Brstični ohrovt velja za eno najbolj zdravih živil na naših krožnikih. Ima veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, in veliko kolagena, ki skrbi za elastičnost kože in manj gub. Brstični ohrovt ima tudi veliko beta karotena, vitamina K, kalcija, fosforja, kalija, folacina ...

Dobra plat brstičnega ohrovta je tudi ta, da je na voljo vso zimo in je osvežujoča kombinacija grenkobe in blagega okusa.

Številne študije so potrdile, da v brstičnem ohrovtu najdemo veliko sulforafana, ki dokazano uničuje celice raka, še posebej raka na želodcu. Poleg tega je sulforafan pomemben pri zagotavljanju zaščite kože pred sončnim sevanjem.

Veliko ljudi dela napako in brstični ohrovt kuha. S tem se velik del vitaminov izgubi. Veliko bolje je, če brstični ohrovt narežete na pol, ga daste v pekač, pokapljate z olivnim oljem, dodajte malo česna ali rdeče čebule in shitake gobe. Nekateri dodajo tudi šunko ali slanino, če še k temu dodate še malo parmezana in limoninega soka, dobite odličen in zdrav obrok. Pecite približno pol ure.

Če pa vam je kuhan brstični ohrovt vendarle bolj všeč, ga nikar ne kuhajte več kot 5 minut.
vkj


Brstični ohrovt recept
Pečen brstični ohrovt recept
Sulforafan in brstični ohrovt
Zdrav obrok brstičnega ohrovta
Zdravilne lastnosti brstičnega ohrovta












Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
Dobro je vedeti
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
8 znakov, da se morate več gibati
Zdravje, lepota
8 znakov, da se morate več gibati
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
Zdravje, lepota
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Dobro je vedeti
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Dobro je vedeti
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
Zdravje, lepota
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Zdravje, lepota
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Dobro je vedeti
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Zdravje, lepota
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Dobro je vedeti
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Kako tvegano je jesti jajca?
Dobro je vedeti
Kako tvegano je jesti jajca?
Kdo ne bi smel jesti banan?
Dobro je vedeti
Kdo ne bi smel jesti banan?
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Zdravje, lepota
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Bikini body čez mesec dni
Zdravje, lepota
Bikini body čez mesec dni
Ali veste, kaj je razstrupljanje možganov?
Zanimivosti
Ali veste, kaj je razstrupljanje možganov?
Zakaj je koruzni kruh tako odličen?
Zdravje, lepota
Zakaj je koruzni kruh tako odličen?
Pripravite zdravilni timijanov med
Dobro je vedeti
Pripravite zdravilni timijanov med
Domača vitaminska voda
Zdravje, lepota
Domača vitaminska voda
Preprosti načini za preprečevanje bolečin v vratu
Dobro je vedeti
Preprosti načini za preprečevanje bolečin v vratu




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor