Interaktivni dodatki:


Datum: 3. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

3 obvezna pravila za zajtrk za manjši trebuh

Če dobro zajtrkujete, boste čez dan naredili veliko manj prehranskih napak.

Nikar ne preskakujte zajtrka. To vam bodo svetovali vsi: nutricisti in zdravniki. Poleg tega ne pozabite na pregovor: po jutru se dan pozna. In res je tako. Če se boste držali treh glavnih pravil zajtrka, k temu dodali vsaj pol ure telovadbe na dan, potem vam ni treba skrbeti za postavo. Odvečni kilogrami bodo kar sami izginili, pa tudi počutje in zdravje se bosta izboljšala.

1. Jejte takoj
Raziskave sicer kažejo, da je najbolje zajtrkovati pol ure do ene ure po bujenju. A še bolj pomembno od časa je, da zajtrkujete počasi. Zato začnite z zajtrkom takoj, ko se zbudite. Nič hudega, če že med pripravo nekaj malega prigriznete. Vse to vam bo dalo moč, tudi vaš izgled bo bistveno bolj svež, poleg tega pa boste siti in zadovoljni zagotovo naredili manj napak za kosilo in večerjo. Najhuje je, če nič ne zajtrkujete, nekaj malega malicate, potem pa se zvečer najeste ogljikovih hidratov in sladkorja.

2. Jejte veliko beljakovin
Proteini oziroma beljakovine so zelo pomembne za obvladovanje lakote čez dan. Več raziskav je na primer potrdilo, da tisti, ki zajtrkujejo jajca, porabljajo čez dan za 50 odstotkov več energije od tistih, ki zajtrkujejo pecivo (zlasti nevarno je pekovsko pecivo, pecivo iz listnatega testa - tako pecivo je zaradi trans-maščob tudi močno rakotvorno). Zajtrk bogat z beljakovinami nam daje čez dan občutek sitosti, zmanjša apetit, telo napolni z energijo in pomaga pri uravnavanju notranjih procesov. Zajtrk z veliko beljakovinami se namreč počasneje razgrajuje in smo zato dlje časa siti.

3. Dodajte banano
Dober in obilen zajtrk poskusite vedno zaključiti z banano. Škrob v bananah spada med težje razgradljive, zato mora telo porabiti energijo iz maščobnih zalog. Poleg tega ima banana veliko drugih hranljivih snovi (od vitaminov do mineralov), kar okrepi imunski sistem. Vsekakor pa upoštevajte, da čez dan ne pojeste več kot 2 banani. Tisto drugo raje pojejte namesto večerje, pa boste sestavili svoj idealen dan: ne boste lačni, pa še hujšali boste.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
jajce
 
banana
 
pekovsko pecivo
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani