Rubrika:
Dobro je vedeti
5 zdravih živil, kjer je preveč lahko nevarno
Predstavljamo vam 5 zdravih živil, kjer je pretiravanje lahko škodljivo, celo nevarno ...
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
že res, da večina spodaj naštetih živil sodi v kategorijo super hrane, vendar je pretiravanje z njimi lahko zelo škodljivo. Pa nikar si ne mislite, da bi morali tega pojesti nenormalne količine ... Ne, pri večini teh živil je pretiravanje še kako realno ...
Brokoli
Skodelica brokolija ima samo 31 kalorij, 6 gramov ogljikovih hidratov, veliko vlaknin in beljakovin, veliko vitamina C, mineralov ... Vendar: raziskave so pokazale, da brokoli draži črevesje, vitamin K je lahko celo nevaren za ljudi, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, slabo deluje tudi na srce.
Ljudje, ki so podvrženi tem težavam, je lahko dovolj že 50 gramov brokolija.
Losos
Losos je odličen vir beljakovin z nizko vsebnostjo maščob in ogromno omega-3 maščobnih kislin. Vendar: prekomerno uživanje omega-4 maščobnih kislin, vpliva na število trombocitov v krvi, kar še dodatno redči kri. Pri tem ne gre za nekaj nevarnih porcij na dan, pač pa pri rednem (vsakodnevnem) uživanju rib.
Poleg tega so losos in ostale ribe lahko nevarne tudi zaradi zadrževanja težkih kovin v telesu, zlasti živega srebra.
Cimet
Če se zdi, da cimet ni škodljiv, se motite. Nevarnost vam preti, če na dan pojeste več kot eno žičko cimeta. Za kaj gre?
Študije so pokazale, da cimet vsebuje kumarin, ki je lahko zelo strupen, škodljivo pa vpliva na delovanje jeter. Prekomerno uživanje cimeta lahko povzroči trajne poškodbe jeter.
Avokado
V zadnjem času je avokado izredno priljubljen. Zaradi izredno zdravih dobrih maščob, si avokado zagotovo zasluži mesto med najbolj zdravimi sadeži, vendar pa prevelike količine avokada povzročajo vnetja, napihnjenost in težave s črevesjem.
Nutricisti priporočajo, da je optimalna količina 50 gramov na dan oziroma tretjina do največ polovice enega avokada na dan.
Zeleni čaj
Potrjeno je, da antioksidanti v zelenem čaju bistveno zmanjšuje tveganja pri ti raku, boleznim srca, stimulativno pa tudi deluje na delovanje možganov.
Vendar pa, pretirano uživanje zelenega čaja prinese s sabo tudi ogromne težave: nespečnost, glavobol, splošna slabost ... Strokovnjaki predlagajo, da je optimalna količina 3 skodelice na dan, če pa popijete več kot 5 skodelic, pa je lahko že nevarno
vkj
Nevarnost pretiranega uivanja
Omejitve pri super hrani
Prevelike količine zdrave hrane
Zdrava hrana kontraindikacije
Zdrava prehrana opozorila