Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Mediteranska hrana ima veliko obrazov, zato je praktično nemogoče izbrati najbolj značilno začimbo, kaj šele najbolj zdravo. Mediteranska kuhinja namreč združuje grško kuhinjo, italijansko, špansko, turško, egiptovsko, severno afriško ... Lepota mediteranske hrane pa je v tem, da je različna in zato kvalitetna, navdihujoča ...
Značilnosti mediteranske kuhinje so:
- bazilika
- origano
- peteršilj
- timijan
- rožmarin
- žajbelj
- lovorjev list
- sivka
- majaron
Med novodobnimi začimbami, ki so bile uvožene od drugod (večinoma iz Azije) in so postale že skoraj ponarodele, so:
- žafran
- kumina
- poper
- cimet
- kurkuma
Najpomembnejši pa je še vedno način priprave. Namreč, večina mediteranske kuhinje je narejena zgolj iz ene nosilne sestavine in veliko začimb. Mogoče je prav v enostavnosti jedi treba iskati razloge za kopico zdravilnih učinkov ...
In še odgovor na vprašanje, katera je najučinkovitejša mediteranska začimba? Vse.