Rubrika:
Dobro je vedeti
Sladoled in soda sta kot eksplozija v kemični tovarni
Kombinacija sladoleda in sode je zelo obremenjujoča in škodljiva. Pazite predvsem pri mladih
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Kadar kombinirate sladoled in sodo bo v vašem trebuhu dobesedno nastala eksplozija v kemični tovarni. Ta kombinacija namreč povzroča spahovanje (to je večinoma znak slabo delujočih jeter), napenjanje in bolečine v želodcu, kar lahko traja tudi nekaj ur. Kombinacija je še posebej škodljiva pri otrocih in mladih, ki imajo še občutljivo sluznico.
Po sladoledu pitje vsaj 20 minut ni priporočljivo, če pa vas žeja kljub vsemu premaga, pijte navadno vodo. Sladoled jejte počasi, saj je pomembno, da prispe v želodec ustrezno segret. Prebavni trakt zmore premagati toplotno razliko do največ 8 stopinj Celzija. Vse, kar je več, lahko povzroči krče. Zato jejte počasi in z majhnimi žličkami.
Če je le mogoče, po porciji sladoleda ne pijte gaziranih pijač, mineralnih vod, pa tudi s kefirjem ni priporočljivo kombinirati.
Zanimiva je tudi kombinacija piva in sladoleda, ki pa nima tako močnih stranskih učinkov.
vkj
Eksplozija v kemični tovarni
Kombinacija piva in sladoleda
Nevarnost kombinacije sladoleda in sode
Sladoled in sodo pijte ločeno
Spahovanje in bolečine v elodcu