Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Ameriško mesto Philadelphia je postalo znano po filmu iz leta 1993, v resnici pa je svetovno slavo doseglo z dvema kulinaričnima specialitetama. Posebnost mesta so namreč mehke preste in svež kremni sir Philadelphia.
Philadelphio so prvi pričeli uporabljati italijanski prisljenci, leta 1930 pa sta brata Olivieri, ulična prodajalca hot-dogov, prva začela ponujati še govedino na žaru, ki sta ji dodala svež sir in veliko zelenjave.
Do danes je nastala množica sirov z različnimi dodatki in različnimi načini uporabe. Tokrat vam ponujamo preprost in hiter recept.
Sestavine:- 1 liter mleka
- 1/2 litra jogurta
- 1 jajce
- ščepec soli
- sok pol limone
Priprava:Mleko posolite in ga postavite na štedilnik na srednje močen ogenj. Meh kuhanjem nenehno mešajmo.
Ko mleko zavre, dodajte jogurt in odstavite s štedilnika. Ko se mešanica ohladi, jo precedite skozi gazo. Pravzaprav pustite 15 do 20 minut v gazi, da odteče odvečna voda.
Nato dodajte surovo jajce in sok limone.
Vse skupaj dobro premešajte, hranite pa lahko več dni v hladilniku.
Sir Philadelphia lahko uporabite pri palačinkah, tortah in drugih slaščicah, zelo okusen je tudi kot namaz na kruh, ki ga potresete s svežo zelenjavo. Philadelphia popestri okus testeninam, solatam, dodate ga lahko tudi h krompirju, mesu pečenemu na žaru in celo k morskim sadežem.
Philadelphia je svetovno slavo doživela po letu 1970, ko so jo začeli distribuirati po celem svetu.
Še to: najstarejši recept za svež kremast sir je nastal leta 1583 v Angliji, leta 1651 pa še v Franciji.