Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Če boste pazljivo izbirali plodove jeseni, lahko shujšate in še okrepite svoje zdravje. Ljudska resnica je, da spomladi hujšamo za oči, jeseni pa za zdravje. Prav v jesenskem času, ko je hrane v izobilju, ne smete pretiravati, ker si lahko s tem samo škodujete zdravju. Ne pozabit, da morate zimo dočakati fit in z imunskim sistemom v najboljši kondiciji.
1. Ovčjega mleko in sirO problemu kvalitete kravjega mleka smo pred časom že pisali (preberite prispevek
Je mleko sploh še zdravo?). Če imate priložnost priti do domačega ovčjega mleka, boste dobili veliko kalcija, poleg tega pa ovčje mleko odlično topi maščobe.
2. BučeBuče so izjemen zaklad vlaknin, vitamina A in kalija. Uporaba bučk je neomejena: od juh, dodatkov k testeninam, mesnim jedem, pa tudi sladico je mogoče narediti iz njih. Tako kot krompir, so tudi buče nekoč veljale za hrano revnih. Danes so jedi iz buč nacionalne specialitete.
3. Rdeče grozdjeVrsta raziskav je pokazala, da rdeče grozdje ščiti celice pred poškodbami DNK in tudi proti raku. Podobne zdravilne učinke ima tudi kozarec rdečega vina eno uro pred kosilom.
4. BorovniceBorovnice so izredno hvaležno živilo, saj imajo izredno malo kalorij, izredno veliko antioksidantov, zato so idealna hrana za izgorevanje maščobnih celic. Telo namreč za njihovo prebavo porabi več energije, kot je prejme, torej, več kot jeste, bolj hujšate.
5. JabolkaPod lupino jabolka se nahaja veliko celuloze, ki pospešuje čiščenje črevesja. Jabolka imajo veliko kalcija, fosforja, železa, magnezija, natrija, kalija in kopico vitaminov med katerimi je najpomembnejši B-kompleks. Jabolka so idealno "mašilo" med obroki, lahko pa jih pojeste kolikor hočete.
6. Rdeča pesaPesa zmanjšuje občutek lakote in hkrati poteši željo po sladkem. Je zelo dobra pri boju proti raku, hkrati pa skrbi za pH ravnotežje organizma (rdeča pesa deluje tako na baze, kot kisline).
7. KiviKo se večeri ohladijo, dnevi skrajšajo, je tudi vitaminov manj. V zimskem času imajo tako kiviji največ vitaminov med vsemi sadeži. Kivi ima veliko antioksidantov, vlaknin, vitaminov A, B, C in K, hkrati pa deluje tudi antibakterijsko. Mnogi so prepričani, da je kivi bolj zdravilen od limone.
8. HruškeHruške so po krivici zapostavljen sadež, imajo pa veliko mineralov (kalcij, magnezij, kalij, cink, železo, jod) in vitaminov vseh vrst (A, B1, B2, C, E). Hruške preprečujejo revmatizem, artritis, anemijo, srčne bolezni, tuberkulozo in celo črevesnega raka.
9. BrokoliBrokoli je bogat z vitaminom C in kalcijem, ima veliko vlaknin, hkrati pa je zelo hvaležna vrsta zelenjave, ki jo je mogoče pripraviti na tisoč načinov (od priloge, juhe, pireja, do samostojne jedi).
10. Grenivkeže res, da imajo grenivke veliko vitamina C in vlaknin, a pomembne so zaradi dveh drugih lastnosti: grenivke uravnavajo nivo inzulina v krvi, zaradi grenkobe pa za več ur zbijajo občutek lakote.