Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki jo napačno uporabljamo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Predstavljamo vam 7 živil, ki jih vsakodnevno uporabljamo, ne vemo pa, da lahko malenkosti odločajo o zdravilnih in hranljivih učinkih


1. Brokoli
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Brokoli spada med najbolj koristna živila na svetu. Ima veliko vitamina C, klorofila, antioksidantov, vlaknin, snovi, ki uničujejo rakave celice ter veliko drugih hranljivih elementov. So pa leta 2009 kitajski znanstveniki odkrili, da so vsi ti elementi v brokoliju le v surovem stanju, ali če je kuhan na pari, vendar ne več kot 2 minute.

2. Jagode
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Tudi jagode imajo veliko vlaknin, antioksidantov in vitamina C, vendar pa to ne velja za jagode iz rastlinjakov. Je pa še ena pomembna stvar. Hranljive snovi v jagodah so namreč občutljive na svetlobo in kisik, zato jagode hranite na temnem in hladnem, pojejte pa jih čim prej. Znanstveniki so spet izračunali, da so jagode najboljše 30 minut potem, ko jih utrgate.



In ne pozabite: paket zamrznjenih jagod ima pogosto več vitaminov od svežih. To velja zlasti v jesenskih in zimskih mesecih.

3. Črni čaj
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Pitje čaja ni enostavna stvar. Nekateri ga pijejo z žličko medu, rezino limone, mlekom ... Študije so pokazale, da vsak dodatek k čaju zmanjša njegovo zdravilno moč. Z antioksidanti se sicer nič ne zgodi, vendar pa mlečna kislina povsem izniči vso moč čaja.

4. Lanena semena
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Lanena semena so pravi zaklad vlaknin omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov (predvsem lignaninov). A od vsega tega ni nič, če lanena semena kombinirate z jogurtom ali energetsko pijačo. Poleg tega so lanena semena v prahu manj hranljiva.

5. Česen
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Česen vsebuje kemijsko spojino alicin, ki zavira rakaste celice, bakterije in glivice v telesu. Poleg tega je česen tudi zelo bogat z vitaminom C, ki pa na zraku izgubi svojo moč. Jo pa zato pridobi alicin. Zato ga izkušeni kuharji po tem, ko sesekljajo česen, pustijo stati vsaj 10 minut. Tako se aktivira povsem nova moč česna ...

6. Paradižnik
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Paradižnik ima predvsem veliko likopena, ki preprečuje razvoj bolezni srca in ožilja, raka in vnetnih bolezni, vendar to velja šele, če paradižnik toplotno obdelate pri vsaj 90 stopinjah Celzija. Najbolj zdrav paradižnik je tako paradižnik na žaru.

7. Jogurt
Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Če je v jogurtu tekočina, je nikar ne zlivajte proč. To je sirotka, ki ima veliko beljakovin, vitamina B12, kalcija, fosforja in drugih mineralov.

Upoštevajte še nasvet, da mesu na žaru dodate žlico kislega mleka ali pa ga prelijete s sirotko. Na tak način bo jed bogatejša s kalcijem, vitaminom D in probiotikom.
Bis


Česen
Črni čaj
Brokoli
Jagode
Lanena semena






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor