Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Če ste nagnjeni k debelosti, boste potrebovali veliko energije, volje, vztrajnosti in tudi sreče, da boste dosegli idealno postavo. Seveda to ne pomeni, da ste povsem brez možnosti, a do vitke postave lahko pridete tudi tako, da ne jeste stvari, ki povečujejo nastanek maščobnih oblog. Pravzaprav je to predpriprava vsake diete, zato se splača držati teh pravil, četudi niste na dieti.
1. SiriČeprav so izredno zdravi, odličen izvor kalcija in drugih hranilnih snovi, pa vsebujejo izredno veliko maščob, ki močno pospešujejo nastanek oblog okoli trebuha. Pri sirih gre vse tako hitro, da se tega še zavedate ne, poleg tega pa je "škodljiv" že en sam listič na teden. Če je le mogoče, sire črtajte iz jedilnika, ali pa jih jejte samo v dopoldanskem času. Niti slučajno jih ne jejte zvečer.
2. Gazirane pijačeLahko bi jim rekli tudi tankerji kalorij. Običajno imajo gazirane pijače tako enormne količine kalorij, da je že en sam deciliter grozljiv, ko ga popijete. A največja težava je prav v količinah, saj na piknikih in drugih druženjih v naravi popijemo tudi po liter in več teh sladkih pijač, ki vas sploh ne odžejajo, le apetit vam povečajo. Še to: zgodbicam o pijačah brez sladkorja verjemite šele, ko deklaracijo 3-krat preverite. Trgovci radi povedo, da ima kakšna pijača 30 odstotkov manj sladkorja od najbolj sladke pijače na trgu. Verjetno to drži. Vendar drži tudi, da je v najmanj sladki pijači še kljub vsemu preveč sladkorja, da bi ji lahko rekli zdrava.
3. SolTudi slane jedi so redilne. Poleg tega sol zadržuje vodo v telesu, kar povečuje apetit in željo po pijači. Če nimate pri roki vode, je to lahko velik problem. Zato je pomembno, da jedi nikdar ne solimo, pač pa si hrano solimo sproti. Seveda čim manj. Pa tudi na sol v prigrizkih ne pozabite.
4. SladkorSte vedeli, da imajo tudi suhomesni izdelki v sebi ogromne količine sladkorja? Pa razni solatni prelivi in druge industrijsko proizvedene omake. Sladkor danes srečamo povsod, vemo pa, da povzroča nemalo težav. V sodobnem svetu je sladkorju težko ognemo, zato je že uspeh, če njegovo konzumacijo znižamo na pol.