Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je rdeče in procesirano meso enako rakotvorno, kot cigarete in alkohol?
Rubrika:

Zanimivosti

Je rdeče in procesirano meso enako rakotvorno, kot cigarete in alkohol?

Mednarodna agencija za raziskave raka IARC je posodobila seznam rakotvornih živil - največ preplaha je nastalo zaradi mesnih izdelkov


IRAC je agencija, ki deluje v okviru svetovne zdravstvene organizacije WHO. Od leta 1965 vsako leto objavijo seznam rakotvornih živil, ki so razdeljene v 5 razredov. Zadnja velika sprememba je, kar vedo že ptički na veji, je, da so se v najnevarnejšo skupino uvrstili rdeče meso in procesirani mesni izdelki.

A kljub vsemu ljudje vztrajamo pri tovrstnih živilih, čeprav je iz dneva v dan več podatkov o njenih rakotvornih učinkih. Zakaj?



SKUPINA 1

Cigareti, izpostavljenost sončnemu sevanju, alkohol, procesirano in rdeče meso ...

V tej skupini so živila za katere obstaja dovolj znanstvenih dokazov, da povzročajo raka. V tej skupini so na prvem mestu cigareti. 89 % bolnikov z rakom na pljučih je namreč kadilcev, 19 % vseh rakov pa je prav rakov na pljučih. Po novem so v skupini najnevarnejših tudi slanina, mesni izdelki (paštete, hrenovke), klobase in rdeče meso (svinjina, govedina in ovčetina). Raziskave so potrdile, da 3 % vseh rakov nastane prav zaradi tega mesa. Statistika kaže, da povprečen Evropejec na dan poje 110 gramov rdečega mesa, Evropejka pa 70 gramov. Poleg tega že 100 gramov rdečega mesa na teden poveča možnost za raka za 17 %, še hujše pa je stanje pri procesiranih mesnih izdelkih, kjer že 50 gramov na dan poveča tveganje za raka za 18 % (spomnite se tega, ko si boste prihodnjič mazali pašteto na kruh). IARC je že v študiji, ki so jo objavili aprila 2014, omenjala povezavo med rdečim in procesiranim mesom in rakom na debelem črevesju, požiralniku, pljučih, raku trebušne slinavke. Rdeče meso krajša življenjsko dobo ter povzroča bolezni srca in ožilja.

Podroben seznam najnevarnejših snovi najdete na povezavi TUKAJ.

SKUPINA 2A

Emisije, ki nastanejo zaradi visokih temperatur pri cvrtju, steroidi, frizerski pripomočki ...

Obstajajo trdni dokazi, da ta živila povzročajo raka pri ljudeh, vendar trenutno vsi dokazi še niso prepričljivi.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 2B

Kava, bencin, izpušni plini, vložena zelenjava ...

Obstaja nekaj dokazov, da živila v tej skupini povzročajo raka, vendar vsi dokazi niso prepričljivi.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 3

Čaj, polieten, fluoroscentna razsvetljava, statično magnetno polje ...

Za živila v tej skupini ni dokazov, da pri ljudeh povzročajo raka, vendar pa je raziskav še premalo, da bi živila lahko dokončno opredelili v skupino nenevarnih.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 4

V tej skupini so živila za katera obstajajo trdni dokazi, da ne povzročajo raka pri ljudeh. Doslej so to uspeli dokazati samo za eno snov in to je kaprolaktam. Kaprolaktam so prvič opisali pred približno dvesto leti in velja za predhodnika najlona. Leta 1991 je bil uvrščen na seznam nevarnih onesnaževalcev zraka, a so ga leta 1996 odstranili. V velikih količinah je kaprolaktam strupen, v majhnih odmerkih pa se celo uporablja v zdravilih, ker tako poveča njihovo moč. IARC je leta 2014 uvrstila to kemikalijo v skupino snovi z najnižjo nevarnostjo za raka.
vkj


IARC seznam rakotvornih živil
Nevarna hrana za raka
Procesirano meso
Rakotvorna hrana
Rakotvorni učinki mesa






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Zdravje, lepota
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Dobro je vedeti
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Dobro je vedeti
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Dobro je vedeti
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Ali kokice redijo?
Dobro je vedeti
Ali kokice redijo?
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Dobro je vedeti
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja
Zdravje, lepota
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor