Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal
Rubrika:

Dobro je vedeti

Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal

Meso pečeno na žaru nosi s sabo nekaj škodljivih stvari, ki bi jih moral vsak poznati. Pazite predvsem na otroke!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Hrana pečena na žaru velja za eno najstarejših načinov prehranjevanja, vendar pa je, tako kot pri vseh drugih stvareh, vsako pretiravanje tudi tu škodljivo. Še zlasti, ker se nevarnosti seštevajo ...

Pri žaru je najbolj škodljiv dim, ki ima izredne mutagenske učinke (tvorijo se tako imenovane spojine PAH). Drobni delci, ki jih ob tem vdihujemo, nosijo množico rakotvornih spojin PAH, ki se kopičijo v pljučih in so zelo trdovratni. Na žalost pa te spojine ne vstopajo v telo samo skozi pljuča, pač pa tudi skozi kožo in sluznico (zlasti očesno).



Dobro pri tem je, da je koncentracija teh delcev kritična dva metra od žara, potem pa naglo pada.

Vrsta raziskav pri delavcih iz gostiln, kjer pripravljajo jedi iz žara, potrjuje ekstremno visok odstotek bolezni raka na debelem črevesu za kar naj bi bile krive heterociklične amini mutagene aktivnosti (gre za rakotvorne bakterijske mutagene, ki nastajajo med toplotno pripravo z beljakovinami bogate hrane). Običajno se take snovi tvorijo pri temperaturah višjih od 150 stopinj Celzija, še posebej visok pa je ta delež pri živilih z veliko maščob (še zlasti pri mesu).

Na drugi strani pa je prav ta hrana bogata s prehranskimi vlakninami, ki znižuje nivo holesterola in maščob v krvi. Hrana z veliko vlaknin namreč skrajša čas stika rakotvornih snovi v blatu s črevesjem, kar zmanjšuje tveganja za maligne spremembe.

To pomeni, da moramo žar jedi vedno kombinirati s svežo zelenjavo in svežo kuhano zelenjavo.

K žar pečenim ribam ali mesu vedno kombinirajte surovo zelenjavo (zelje, paradižnik, kumare, čebula) in kuhana živila (blitva, krompir). Poleg tega, če je le mogoče, se med pečenjem ne zadržujte poleg žara, meso pa pred peko vedno marinirajte.

Marinade obogatijo tako ribe, kot meso, z antioksidanti, ki nevtralizirajo rakotvorne snovi. Več kot je v marinadi česna in čebule, boljša je. Poleg tega marinade omehčajo meso, ki je zaradi tega lažje prebavljivo.

Za konec še opozorilo: žar jedi seveda niso nevarne, če jih le uživamo občasno. Če pa k žar pojedini dodamo sprehod, družabne igre z otroki ali prijatelji, pa je celotna slika veliko bolj pozitivna in zdrava, kot običajno kuhano kosilo, po njem pa počitek na kavču ...

Če na žar aktivnosti gledamo posamično, se med njimi res najdejo škodljivci. Ko pa pogledamo celoto, pa koristi odtehtajo slabosti.

vkj
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal




Kombiniranje žara z zelenjavo
Marinade za pečenje na žaru
Nevarnosti pečenja na žaru
Rakotvorne snovi pri peki na žaru
Zdravi načini uživanja žara












Paprika in rožmarin: okusna hrana in odlično zdravilo
Zdravje, lepota
Paprika in rožmarin: okusna hrana in odlično zdravilo
Kdaj piti hladno in kdaj toplo vodo?
Dobro je vedeti
Kdaj piti hladno in kdaj toplo vodo?
Popijte to pred spanjem in zjutraj boste, kot prerojeni
Zdravje, lepota
Popijte to pred spanjem in zjutraj boste, kot prerojeni
Zakaj namakanje zelenjave v vodi ni priporočljivo
Dobro je vedeti
Zakaj namakanje zelenjave v vodi ni priporočljivo
Majhen, a odličen borec proti sladkorni bolezni in holesterolu
Zdravje, lepota
Majhen, a odličen borec proti sladkorni bolezni in holesterolu
Dejstva o maslu, ki naredijo zajtrk manj privlačen
Zdravje, lepota
Dejstva o maslu, ki naredijo zajtrk manj privlačen
Previdno pri uporabi aluminijaste folije v kuhinji
Zdravje, lepota
Previdno pri uporabi aluminijaste folije v kuhinji
Ali hujšanje brez napora res deluje?
Dobro je vedeti
Ali hujšanje brez napora res deluje?
Hrana, ki jo napačno uporabljamo
Dobro je vedeti
Hrana, ki jo napačno uporabljamo
6 lastnosti vode, ki vam lahko koristijo
Dobro je vedeti
6 lastnosti vode, ki vam lahko koristijo
8 borcev proti holesterolu, ki bi jih moral vsak poznati
Dobro je vedeti
8 borcev proti holesterolu, ki bi jih moral vsak poznati
Ali lahko danes jemo naravno?
Zdravje, lepota
Ali lahko danes jemo naravno?
Zakaj sta ribe in blitva najboljši par
Zdravje, lepota
Zakaj sta ribe in blitva najboljši par
Dijeta z bananami, ki je obnorela Japonce
Zdravje, lepota
Dijeta z bananami, ki je obnorela Japonce
Je sok limete primerljiv z limoninim?
Dobro je vedeti
Je sok limete primerljiv z limoninim?
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Kaj jesti pred spanjem za boljši spanec?
Dobro je vedeti
Kaj jesti pred spanjem za boljši spanec?
Ali dovolj dolgo žvečite hrano?
Zdravje, lepota
Ali dovolj dolgo žvečite hrano?
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor