Rubrika:
Recepti
LCHF enolončnica s cvetačo
Cvetača je zelo priljubljena pri sestavljanju LCHF jedilnikov, ker z njo odlično nadomestimo krompir. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in se dobro ujema z maščobami, kot so maslo, olivno olje, sladka ali kisla smetana ...
Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Sestavine:
- pol manjše glave cvetače
- korenček
- por
- mlada čebula
- nekaj češnjevih paradižnikov
- strok česna
- sol
- poper
- muškatni orešček
- velika žlica kisle smetane
- olivno olje in maslo
Priprava:
Na treh žlicah olja in žlici masla popražimo na kolobarje narezano mlado čebulo, nekaj kolobarjev pora in strt česen. Dodamo cvetačo narezano na rezine, zalijemo z vročo vodo, da je jed pokrita, in kuhamo 20 minut.
Odstranimo nekaj večjih kosev cvetače, preostanek zlijemo v primerno posodo, dodamo sol, poper malo naribanega muškatnega oreščka in kislo smetano. S paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo primerno gostoto.
Na maslu popečemo češnjev paradižnik in na kocke narezan korenček.
Preden postrežemo dodamo pečena rebrca, češnjev paradižnik, korenček in cvetačo, ki smo jo odstranili pred miksanjem. Rebrca lahko kupite že pečena in si s tem prihranite čas.
Jed je LCHF in ne vsebuje glutena.
Bis
brezglutenska enolončnica
cvetača recept
kisla smetana recept
LCHF enolončnica
nizko ogljikovi hidrati recept