Rubrika:
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Česen, ki kali, očitno sporoča, da jedro počasni gnije, kar pomeni, da je kaljeni česen le pogojno uporaben.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Česen lahko v primeru pravilne hrambe vzdrži tudi do pol leta, vendar pa ne smemo pozabiti, da kaljen česen sporoča, da njegovo jedro že razpada in zato kali.
Kadar je česen glavna sestavina jedi, ki jo pripravljate (ali pa vsaj ena glavnih), ne uporabljajte kaljenega česna, ker bodo kalčki močno pogrenili jed. Res močno!
Če česen uporabite zgolj kot začimbo, lahko kalček odrežete in je jedro še povsem uporabno. Zaradi obrezanega česna ne boste zboleli, je pa res, da je njegova moč bistveno slabša. Kaljen časen ima manj kot pol hranljive vrednosti v primerjavi s svežim.
Še to je dobro vedeti ... Kaljen česen je tudi znak, da je bil predolgo na toplem, izpostavljen soncu in vlagi ... Vseh teh dilem ne boste imeli, če se česnu, ki kali, izognete.
vkj
Česen hramba
Kalčki česna
Kaljen česen
Sve česen
Uporaba česna