Rubrika:
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Oksidacijska spojine so problem za krvne žile, še bolj pa za prebavni sistem in črevesje. Posledice so lahko nepopravljive.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Ocvrta hrana močno poveča tveganja za nastanek številnih bolezni, ki lahko povzročijo celo smrt. Če vsak dan vsaj en obrok vključuje ocvrto hrano, se pričakovana življenjska doba skrajša za 8 %.
Statistike namreč kažejo, da je tveganje za prezgodnjo smrt 13 % višje, če 3-krat ne teden jeste ocvrtega piščanca. Za 12 % se povečajo težave s srcem in ožiljem, 7 % več težav pa imajo ženske v menopavzi, težave pa se lahko pojavijo tudi pri ščitnici in to ne glede na spol.
Cvrtje je problematično predvsem zaradi nekvalitetnega olja, ki se nekontrolirano "obnaša" pri visokih temperaturah, ob tem pa se tvorijo rakotvorne snovi. Poleg tega ocvrta hrana absorbira velike količine maščob, kar je predvsem škodljivo za ožilje.
Raziskave je trajala 18 let in je vključevala 106.966 anketirancev starih med 50 in 79 let. Sodelujoči so morali zapisovati vso ocvrto hrano, ki so jo zaužili, kar je vključevalo ocvrte piščance, ribe, pomfrit, čips in vse ostale ocvrtke. Rezultati so pokazali, da sploh ni pomembno, kaj jeste, ker je že samo cvrtje tako problematično, da vrsta živila sploh ne pride na vrsto.
Se je pa razkrilo nekaj drugega ...
Omenjeno raziskavo so naredili v ZDA in Angliji. Večjih odstopanj med državami ni bilo.
So pa bile razlike s podobno raziskavo, ki so jo naredili v Španiji, kjer pa niso zaznali nobene povezave prezgodnje smrti z ocvrto hrano, niti s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen. Edina razlika, ki so jo raziskovalci prepoznali, je vrste olja.
Španci namreč večino stvari delajo z olivnim oljem.
Olivno olje vzdrži veliko višje temperature, tudi preko 180 stopinj Celzija, kar je značilno za cvrenje.
vkj
Ocvrta hrana
Oljčno olje
Rakotvorne snovi
Tveganje za prezgodnjo smrt
Tveganje za sladkorno bolezen