Rubrika:
Dobro je vedeti
Kislo zelje jejte, ko je sezona zanj
Ni vseeno kdaj jemo kislo zelje, še posebej, ker so v njem zbrani minerali in vitamini, ki jih telo potrebuje zdaj in ne naslednji mesec!
Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Res je, da je kislo zelje hrana celega leta, vendar so v njem minerali in vitamini, ki so v zimskem času še posebej potrebni. Kislo zelje ima namreč veliko vitaminov C in A, veliko železa, kalcija, kalija in fosforja. V njem najdemo tudi natrij in folno kislino in vse to naredi kislo zelje kot najmočnejše zimsko živilo.
Kislo zelje nas ščiti pred prehladi. Zanj velja, da ima do vseh živil, ki so dosegljiva v tem letnem času, največ vitamina C. Celo več, kot ga je v limonah ali pomarančah.
Na splošno pa velja, da zelje ne vsebuje maščob, in tudi ne sladkorja. Je kot nalašč za razstrupljanje in hujšanje. Čisti namreč jetra in blagodejno vpliva na želodec in prebavni sistem.
In še to ...
Mnogi nutricisti pravijo, da je nekaj še bolj zdravilno, kot je kislo zelje. Veste, kaj je to?
Voda kislega zelja!
vkj
Hujšanje
Kislo zelje
Prehladi
Razstrupljanje
Vitamin C