Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Barvita velikonočna jajca
Rubrika:

Dobro je vedeti

Barvita velikonočna jajca

Izdelava pisank je zabava za vso družino, svetujemo pa vam, da letos uporabite naravne materiale. Tako bodo rezultati lepši in unikatni.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Velika noč je eden od praznikov, ko se zbere cela družina. In to običajno na nedeljskem zajtrku. Zato je pomembno, da s pripravami pričnemo pravočasno. Običajno dan prej. Za veliko noč je značilno barvanje jajc, ki je lahko prijetno družinsko opravilo. Vsak družinski član lahko izrazi svojo kreativnost, zato je ta praznik tako poseben. Še posebej veseli so otroci. Tu pa lahko nastopi problem: industrijske barve so lahko škodljive, ali pa zelo drage.

Zato je veliko bolje uporabljati naravne načine barvanja. Pa še jajčka bodo bolj unikatna in posebna.

Najprej se ozrite po svojem zeliščnem vrtu, saj so lahko vsa zelenjava, zelišča, čaji in celo sadje tudi barvila. Svetujemo vam, da 2 litra vode z izbranimi zelišči kuhate vsaj 1 uro. Pri tem je pomembno vpliva tudi dolžina kuhanja jajca, saj s tem sami odločite za intenzivnost barv (za trdo kuhano jajce ga morate kuhati vsaj 10 minut). Če dodate obarvani vodi še žlico olja, bodo vaša jajca dobila izrazit sijaj.

Barvita velikonočna jajca

Kako doseči barvne odtenke?

Rdečo barvo in vse odtenke vijolične dobimo, če jajca kuhamo v juhi rdeče pese.

Rumeno barvo dobimo, če jajca kuhamo s korenčkom, namesto vode pa uporabimo pivo.

Najbolj izrazito zeleno barvo boste dobili s špinačo.

Izredno zanimive rjave odtenke dobite s črnim čajem in čebulo, še bolje pa je, če jajca zavežete v najlonsko nogavico v katero daste še peteršilj, ki ustvari značilne vzorce na jajčni lupini.

Barvita velikonočna jajca

Za konec pa še nasvet: jajca, ki jih po kuhanju na hitro ohladimo v hladni vodi, se lažje lupijo. Ob hitri ohladitvi beljak delno koagulira, pa se zato pretrgajo vezi z lupino. Lažje se lupijo tudi starejša jajca, zato ni problem, če pisanke začnete delat že danes, pojeste pa jih v nedeljo in ponedeljek.

Če so jajca sveža, lahko kuhana počakajo tudi do teden dni.
rok


Barvanje jajc
Barvila iz narave
Izdelava pisank
Naravne barve za jajca
Velikonočna jajca












Paradižnik v službi lepote
Dobro je vedeti
Paradižnik v službi lepote
Rozine: majhne, a izjemno koristne
Dobro je vedeti
Rozine: majhne, a izjemno koristne
Zakaj je jutranji sprehod najboljša stvar, ki jo lahko naredite zase?
Dobro je vedeti
Zakaj je jutranji sprehod najboljša stvar, ki jo lahko naredite zase?
7 vsakdanjih živil, ki dokazano povečujejo tveganje za raka
Dobro je vedeti
7 vsakdanjih živil, ki dokazano povečujejo tveganje za raka
7 navad, ki škodijo zdravju
Dobro je vedeti
7 navad, ki škodijo zdravju
Najhitrejša dieta na svetu?
Dobro je vedeti
Najhitrejša dieta na svetu?
Telovadba, ki zmanjša apetit
Zdravje, lepota
Telovadba, ki zmanjša apetit
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
Dobro je vedeti
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor