Rubrika:
Zanimivosti
Kaj delajo lasje v pekovskem pecivu?
Saj ne, da bi kogarkoli strašili, a v pekovskem pecivu najdemo L-cistein, ki ga pridobivajo iz človeških las ...
Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Bere se kot najbolj ogabna filmska zgodba, ki pa je na žalost resnična. V glavnih vlogah je pripravljeno pekovsko pecivo, ki jih v kioskih s hitro hrano dajo za minuto, ali dve v mikrovalovno pečico, ven pa pride slasten rogljiček. Slasten je samo na videz, za tiste, ki pa veste (ali pa boste pravkar izvedeli), pa v teh živilih ni veliko koristnih sestavin.
Dejstvo je, da mnogi proizvajalci v testo dodajajo L-cistein, ki naredi testo bolj prožno, elastično, zaradi tega so proizvodi lepši in enostavnejši za industrijsko proizvodnjo. Sicer je mogoče L-cistein proizvesti v laboratorijih, vendar pa ga je veliko ceneje in enostavneje dobiti iz človeških las. Ne preseneča, da je največja proizvajalka L-cisteina Kitajska ...
L-cistein je poznan tudi pod imenom E920 (bodite pozorni in presenečeni boste, da ga uporabljajo pri praktično vseh industrijskih izdelkih, ki vsebujejo kvas). Ko se je izvedelo za kakšno snov v resnici gre, so se najprej vznemirili v arabskem svetu, ki jim vera prepoveduje jesti katerekoli dele ljudi, še posebej lase. V muslimanskih deželah je E920 strogo prepovedan. Prav tako tudi pekovsko pecivo.
Pri nas se zdi, da smo ravno sredi prehranskega razcveta peciva z listnatim testom in, da nikogar ne moti, če so v štručkah zmleti lasje Kitajcev.
vkj
E920
Industrijska proizvodnja
Kitajska proizvodnja
L-cistein
Pekovsko pecivo