Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Mohinga, BurmaNajboljša ulična specialiteta je burmanska ribja čorba z riževimi rezanci in zelenjavo. Juha se običajno je v dopoldanskem času.
(Theguardian.com)
2. Banh mi, VietnamDrugo mesto zaseda vijetnamski sendvič iz francoskega kruha z majonezo, pašteto, hrustljavih školjk, zelenjavo in začimbami.
(Theguardian.com)
3. Daulat kem chaat, IndijaIz Indije prihaja sladica, ki je narejena iz mleka, pistacije, atraktivno oranžno barvo pa naredi žafran.
4. Phat Kapharo, TajskaGre za tradicionalno tajsko jed iz mletega svinjskega mesa, piščanca in morskih sadežev. Dodano je veliko česna, bazilike, čili, fižol, vse skupaj pa ocvrto in polito z ribjo omako in ščepcem sladkorja.
(Theguardian.com)
5. Burek, Bosna in HercegovinaBurek je najbolj priljubljena ulična hrana na Balkanu. Vlečeno meso je polnjeno z mletim mesom, špinačo, sirom, zelišči ... Je pa burek originalno iz Turčije. Poleg bureka najbolje paše jogurt ...
6. Sfenj, MarokoTo, kar so rogljčk za Fancoze, je sfenj za Maročan. Gre za gobasto, ocvrto in nesladkano pecivo iz kvašenega testa, ki odlično paše za zajtrk k mleku in maslu.
(Theguardian.com)
7. Walkie-talkie, Južna AfrikaWalkie-talkie je iz piščančjih tac in glav, dodana je gora začimb, koruzna moka, fižol ... Jed je izredno priljubljena, ker je poceni.
(Theguardian.com)
8. Tamales, MehikaSarme iz koruznh, ali bananinnh listov polnjene s svinjskim, ali piščančjim mesom z omako, zelenjavo ... Zanimivo je, da je tamales najdemo tudi med ponudbo restavracij "slow food".
9. Red red, GanaJed je podobna pasulju, je pikantna z veliko čebule, proteine prispeva fižol, zaradi čilija pa ima izrazito rdeč videz. Red red velja v Gani nacionalno kosilo.
(Theguardian.com)
10. Currywurst, NemčijaNajvečja kulinarična znamenitost Nemčije so hrenovkam podobne klobase h katerim najbolje paše gorčična omaka, kečup in pečen krompirček, ali kruh. Recept za pripravo klobas je seveda skrivnost. Še zanimivost: prvi kiosk s hitro hrano s klobasami je leta 1949 v Berlinu postavila
Herta Heuwer in sicer na začetku predela mesta, kjer so uradovale prodajalke ljubezni. Kdo bi si mislil, da je s tem odkrila tržno nišo, ki je prerasla v nacionalno posebnost.