Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki nas ščiti pred vnetjem pljuč
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki nas ščiti pred vnetjem pljuč

Astmo, pljučnico in še kup ostalih težav z dihanjem lahko pozdravite, predvsem pa zaščitite s pravilno izbiro hrane. Pozorni bodite predvsem na vitamin E.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Analize so pokazale, da imajo vsi bolniki, ki imajo kakršnekoli težave na pljučih, pomanjkanje vitamina E. Skupina ameriških strokovnjakov je to želela preveriti in je naredila eksperiment z mišmi. Razdelili so jih v tri skupine. Prva je dobivala hrano, kjer je primanjkovalo vitamina E. Druga skupina je dobivala optimalno dozo vitamina E. Tretja skupina pa je bila predozirana - vsak dan so pojedle 2-krat več vitamina E, kot optimalne količine. Pomembno je še dodati, da so z vitaminsko dieto začeli 14 dni pred okužbo z virusno pljučnico.

Rezultati eksperimenta so bili presenečenje. Sicer se nobena skupina ni ognila okužbi, a je bila tretja, predozirana skupina po dveh dneh povsem zdrava. Druga skupina z optimalno dozo je prebolevala pljučnico skoraj teden dni, najslabše pa so jo odnesle tiste podgane, ki jim je vitamina E primanjkovalo.

Ali pomanjkanje vitamina E tudi pri ljudeh povzroča več komplikacij pri pljučnih boleznih?

Da.

Še posebej rizična skupina so starejši od 65 let, ker v teh letih telo ne proizvede več toliko neutrofilov, ki so pomembni pri obrambi pred boleznimi pljuč. Seveda si lahko pomagate s kapsulami vitamina, a najboljša pot je še zmeraj naravna.

Daleč največ vitamina E najdemo v rastlinskih oljih, veliko pa ga je še v zeleni zelenjavi, ribah, avokadu, olivnem olju ter v semenih sončnic, orehov in mandljev. Podatki kažejo, da bi v primeru težav s pljuči, morali pojesti vsaj 200 % dnevno predpisane količine.

Če se poigramo z matematiko in primerjamo nutricistične podatke, bi v primeru avokada, ki v 100 gramih vsebuje 31 % dnevnega vnosa vitamina E, morali vsak dan pojesti dobrih pol kilograma tega sadja. Olje pšeničnih kalčkov v 100 gramih vsebuje 1242 % dnevnega vnosa in bi zadostovale že 3 žlice. Dovolj bi bilo tudi, če si solato malo izdatneje zabelite s sončničnim oljem (100 gramov ima 342 % dnevnega vnosa). Olivno olje v 100 gramih vsebuje 117 % vitamina E in bi ga morali vsak dan popiti 1,5 dcl ... Še dobro, da se vitamin E nahaja v praktično vseh živilih, najboljši recept za zdravje pa je pestra hrana.

In še to ... Vitamin E je topen v maščobah, zato vam obrok brez maščob in z veliko vitamini ne bo veliko koristil. Upoštevajte, da je povprečna stopnja absorbcije vitamina E v telo zgolj 30 %, kar je sicer veliko, a dve tretjini vendarle ne doseže pričakovanega učinka.

Poleg tega je vitamin E zelo občutljiv na kisik in svetlobo, vzdrži pa temperature tudi do 200 stopinj Celzija. Ga je pa pri zamrznjenih živilih občutno manj )približno 10 % za vsako stopinjo pod 6 stopinjami Celzija.
vkj


Benefits of vitamin E
Foods rich in vitamin E
Lung health
Respiratory diseases
Vitamin E deficiency












5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
Dobro je vedeti
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor