Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ocvrte ribe dajte takoj v pozabo!
Rubrika:

Zdravje, lepota

Ocvrte ribe dajte takoj v pozabo!

Znanstveniki opozarjajo, da uživanje ocvrtih rib in drugih morskih sadežev ni dobro za vaše zdravje. Preverite zakaj ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ribe na žaru, pečene in celo kuhane imajo več omega-3 maščobnih kislin, kot ocvrte. Ocvrte ribe izgubijo veliko večino svojih hranljivih snovi, ostanejo pa samo škodljive maščobe, ki nastanejo ob vsakem cvrtju. S kvalitetnim in svežim oljem lahko količino strupenih snovi zmanjšate, ne pa v celoti odpravite.

Na inštitutu za Zdravo hrano univerze Olsztyn na Poljskem je dr. Radoslaw Kowalski naredil podrobno analizo ocvrtih ribjih jedi. Izkazalo se je, da omega-3 maščobne kisline hitro oksidirajo in se spremenijo v ogljikove hidrate in celo dolgoverižne večkrat nenasičene maščobe, ki so celo strupene za naše telo.



Pomembno je poudariti, da ni analiziral samo ocvrtih rib, pač pa tudi lignje, rakce in druge morske sadeže.

Na koncu svojega poročila dr. Kowalski omenja dva recepta in sicer:
  • Ribe na žaru so domena mastnih rib (krapi, skuša, losos, včasih tudi postrvi). pri pečenju na žaru je pomembno, da je riba ves čas vlažna (polivati jo morate z vodo), saj le tako zadrži nekaj hranljivih snovi.

  • Najboljša riba je kuhana riba, največ vitaminov in hranljivih snovi pa ima ribja juha, če je pravilno pripravljena. V ribjo juho morate dati malo sladkorja, ker stabilizira maščobne kisline pri visokih in nizkih temperaturah. Juha mora vsebovati tudi ingver in česen, ki izboljšata okus in pomagata ribam zadržati hranljive snovi in tudi okus. Na koncu pa je vedno dobro dodati nekaj kapljic sojine omake, ki vsebuje veliko prostih aminokislin in vitaminov. Ostali dodatki po želji.

Dr. Kowalski prav tako predlaga, da bi morale biti ribe na jedilniku vsaj enkrat na teden pri otrocih (znanstveno je dokazano, da omega-3 iz rib vpliva na razvoj inteligence pri otrocih) in dvakrat a teden pri starejših, še zlasti tistih, ki imajo Altzheimerjevo bolezen. Ribe so namreč odličen vir beljakovin in lipidov.

Ko pa govorimo o ribah, ne moremo mimo surovih rib. že res, da so takšne ribe najbolj zdrave, imajo pa na žalost največ težkih kovin (še zlasti tiste iz ribogojnic), obstaja pa tudi velika nevarnost zajedalcev. Za primer: ličinka trakulje je tako trdoživa, da preživi tudi temperature do -80 stopinj Celzija. Samo res zelo, zelo globoko zamrznjene ribe, bi bile varne pred zajedalci. Ker pa v praksi vemo, da to ni mogoče, morate biti zelo previdni, kadar jeste surovo ribo. Še posebej bodite pozorni na poreklo.

Še to ... Pretiravanje z ribami tudi ni dobro. Neka druga raziskava, ki pa so jo opravili Angleži, je pokazala, da je vsakodnevno uživanje rib lahko škodljivo. že po enem tednu monodiete z ribami, lahko pride do resnih okvar imunskega in presnovnega sistema.
vkj


Ocvrte ribe
Omega-3 maščobne kisline
Radoslaw Kowalski
Ribe na žaru
Zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
Dobro je vedeti
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Stročnice, ki topijo maščobo in čistijo kri
Dobro je vedeti
Stročnice, ki topijo maščobo in čistijo kri
Samo z rižem do minus 5 kg
Zdravje, lepota
Samo z rižem do minus 5 kg
Razstrupljevalni napitek, ki čisti črevesje, kri in ožilje
Zdravje, lepota
Razstrupljevalni napitek, ki čisti črevesje, kri in ožilje
Kako se znebiti trebušne maščobe?
Dobro je vedeti
Kako se znebiti trebušne maščobe?
Kako testeninam več kot prepoloviti število kalorij?
Zdravje, lepota
Kako testeninam več kot prepoloviti število kalorij?
3 preprosti napitki za hujšanje
Dobro je vedeti
3 preprosti napitki za hujšanje
Ali olivno olje in orehi res branijo organizem pred rakom?
Dobro je vedeti
Ali olivno olje in orehi res branijo organizem pred rakom?
Skoraj pozabljena rastlina, ki je najbolj zdrava med vso zelenjavo
Zdravje, lepota
Skoraj pozabljena rastlina, ki je najbolj zdrava med vso zelenjavo
Najboljši kozarec za začetek dneva
Dobro je vedeti
Najboljši kozarec za začetek dneva
5 dodatkov, ki škodujejo zdravju črevesja
Dobro je vedeti
5 dodatkov, ki škodujejo zdravju črevesja
Ali veste, kateri ogljikovi hidrati so najbolj zdravi?
Zdravje, lepota
Ali veste, kateri ogljikovi hidrati so najbolj zdravi?
Kakšen vpliv ima kava na vaša jetra?
Dobro je vedeti
Kakšen vpliv ima kava na vaša jetra?
4 napake v kuhinji, zaradi katerih izgubljate hranila
Dobro je vedeti
4 napake v kuhinji, zaradi katerih izgubljate hranila
Smuti, ki ureja vse od srca do črevesja
Zdravje, lepota
Smuti, ki ureja vse od srca do črevesja
Kako potešiti lakoto na prazen želodec - preproste in poceni rešitve
Dobro je vedeti
Kako potešiti lakoto na prazen želodec - preproste in poceni rešitve
Odštekan shujševalni eksperiment
Zdravje, lepota
Odštekan shujševalni eksperiment
Zakaj se morate izogibati dietam, ki ne vključujejo ogljikovih hidratov
Dobro je vedeti
Zakaj se morate izogibati dietam, ki ne vključujejo ogljikovih hidratov
Osvobodite se strupov v debelem črevesju
Zdravje, lepota
Osvobodite se strupov v debelem črevesju




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor