Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ocvrte ribe dajte takoj v pozabo!
Rubrika:

Zdravje, lepota

Ocvrte ribe dajte takoj v pozabo!

Znanstveniki opozarjajo, da uživanje ocvrtih rib in drugih morskih sadežev ni dobro za vaše zdravje. Preverite zakaj ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ribe na žaru, pečene in celo kuhane imajo več omega-3 maščobnih kislin, kot ocvrte. Ocvrte ribe izgubijo veliko večino svojih hranljivih snovi, ostanejo pa samo škodljive maščobe, ki nastanejo ob vsakem cvrtju. S kvalitetnim in svežim oljem lahko količino strupenih snovi zmanjšate, ne pa v celoti odpravite.

Na inštitutu za Zdravo hrano univerze Olsztyn na Poljskem je dr. Radoslaw Kowalski naredil podrobno analizo ocvrtih ribjih jedi. Izkazalo se je, da omega-3 maščobne kisline hitro oksidirajo in se spremenijo v ogljikove hidrate in celo dolgoverižne večkrat nenasičene maščobe, ki so celo strupene za naše telo.



Pomembno je poudariti, da ni analiziral samo ocvrtih rib, pač pa tudi lignje, rakce in druge morske sadeže.

Na koncu svojega poročila dr. Kowalski omenja dva recepta in sicer:
  • Ribe na žaru so domena mastnih rib (krapi, skuša, losos, včasih tudi postrvi). pri pečenju na žaru je pomembno, da je riba ves čas vlažna (polivati jo morate z vodo), saj le tako zadrži nekaj hranljivih snovi.

  • Najboljša riba je kuhana riba, največ vitaminov in hranljivih snovi pa ima ribja juha, če je pravilno pripravljena. V ribjo juho morate dati malo sladkorja, ker stabilizira maščobne kisline pri visokih in nizkih temperaturah. Juha mora vsebovati tudi ingver in česen, ki izboljšata okus in pomagata ribam zadržati hranljive snovi in tudi okus. Na koncu pa je vedno dobro dodati nekaj kapljic sojine omake, ki vsebuje veliko prostih aminokislin in vitaminov. Ostali dodatki po želji.

Dr. Kowalski prav tako predlaga, da bi morale biti ribe na jedilniku vsaj enkrat na teden pri otrocih (znanstveno je dokazano, da omega-3 iz rib vpliva na razvoj inteligence pri otrocih) in dvakrat a teden pri starejših, še zlasti tistih, ki imajo Altzheimerjevo bolezen. Ribe so namreč odličen vir beljakovin in lipidov.

Ko pa govorimo o ribah, ne moremo mimo surovih rib. že res, da so takšne ribe najbolj zdrave, imajo pa na žalost največ težkih kovin (še zlasti tiste iz ribogojnic), obstaja pa tudi velika nevarnost zajedalcev. Za primer: ličinka trakulje je tako trdoživa, da preživi tudi temperature do -80 stopinj Celzija. Samo res zelo, zelo globoko zamrznjene ribe, bi bile varne pred zajedalci. Ker pa v praksi vemo, da to ni mogoče, morate biti zelo previdni, kadar jeste surovo ribo. Še posebej bodite pozorni na poreklo.

Še to ... Pretiravanje z ribami tudi ni dobro. Neka druga raziskava, ki pa so jo opravili Angleži, je pokazala, da je vsakodnevno uživanje rib lahko škodljivo. že po enem tednu monodiete z ribami, lahko pride do resnih okvar imunskega in presnovnega sistema.
vkj


Ocvrte ribe
Omega-3 maščobne kisline
Radoslaw Kowalski
Ribe na žaru
Zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kdaj je zelena solata lahko problematična
Dobro je vedeti
Kdaj je zelena solata lahko problematična
Najboljši domači ščit pred rakom
Dobro je vedeti
Najboljši domači ščit pred rakom
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Zdravje, lepota
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Dobro je vedeti
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Dobro je vedeti
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Presenetljiva peteršiljeva voda
Zdravje, lepota
Presenetljiva peteršiljeva voda
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Dobro je vedeti
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Dobro je vedeti
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor