Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ocvrte ribe dajte takoj v pozabo!
Rubrika:

Zdravje, lepota

Ocvrte ribe dajte takoj v pozabo!

Znanstveniki opozarjajo, da uživanje ocvrtih rib in drugih morskih sadežev ni dobro za vaše zdravje. Preverite zakaj ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ribe na žaru, pečene in celo kuhane imajo več omega-3 maščobnih kislin, kot ocvrte. Ocvrte ribe izgubijo veliko večino svojih hranljivih snovi, ostanejo pa samo škodljive maščobe, ki nastanejo ob vsakem cvrtju. S kvalitetnim in svežim oljem lahko količino strupenih snovi zmanjšate, ne pa v celoti odpravite.

Na inštitutu za Zdravo hrano univerze Olsztyn na Poljskem je dr. Radoslaw Kowalski naredil podrobno analizo ocvrtih ribjih jedi. Izkazalo se je, da omega-3 maščobne kisline hitro oksidirajo in se spremenijo v ogljikove hidrate in celo dolgoverižne večkrat nenasičene maščobe, ki so celo strupene za naše telo.

Pomembno je poudariti, da ni analiziral samo ocvrtih rib, pač pa tudi lignje, rakce in druge morske sadeže.

Na koncu svojega poročila dr. Kowalski omenja dva recepta in sicer:
  • Ribe na žaru so domena mastnih rib (krapi, skuša, losos, včasih tudi postrvi). pri pečenju na žaru je pomembno, da je riba ves čas vlažna (polivati jo morate z vodo), saj le tako zadrži nekaj hranljivih snovi.

  • Najboljša riba je kuhana riba, največ vitaminov in hranljivih snovi pa ima ribja juha, če je pravilno pripravljena. V ribjo juho morate dati malo sladkorja, ker stabilizira maščobne kisline pri visokih in nizkih temperaturah. Juha mora vsebovati tudi ingver in česen, ki izboljšata okus in pomagata ribam zadržati hranljive snovi in tudi okus. Na koncu pa je vedno dobro dodati nekaj kapljic sojine omake, ki vsebuje veliko prostih aminokislin in vitaminov. Ostali dodatki po želji.

Dr. Kowalski prav tako predlaga, da bi morale biti ribe na jedilniku vsaj enkrat na teden pri otrocih (znanstveno je dokazano, da omega-3 iz rib vpliva na razvoj inteligence pri otrocih) in dvakrat a teden pri starejših, še zlasti tistih, ki imajo Altzheimerjevo bolezen. Ribe so namreč odličen vir beljakovin in lipidov.

Ko pa govorimo o ribah, ne moremo mimo surovih rib. že res, da so takšne ribe najbolj zdrave, imajo pa na žalost največ težkih kovin (še zlasti tiste iz ribogojnic), obstaja pa tudi velika nevarnost zajedalcev. Za primer: ličinka trakulje je tako trdoživa, da preživi tudi temperature do -80 stopinj Celzija. Samo res zelo, zelo globoko zamrznjene ribe, bi bile varne pred zajedalci. Ker pa v praksi vemo, da to ni mogoče, morate biti zelo previdni, kadar jeste surovo ribo. Še posebej bodite pozorni na poreklo.

Še to ... Pretiravanje z ribami tudi ni dobro. Neka druga raziskava, ki pa so jo opravili Angleži, je pokazala, da je vsakodnevno uživanje rib lahko škodljivo. že po enem tednu monodiete z ribami, lahko pride do resnih okvar imunskega in presnovnega sistema.
vkj


Ocvrte ribe
Omega-3 maščobne kisline
Radoslaw Kowalski
Ribe na žaru
Zdrava prehrana












Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor