Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Rubrika:

Dobro je vedeti

Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh

Spada med žitarice, čeprav to ni. Botanično je namreč bliže rabarbari in zelju, ima pa izredne zdravilne učinke. Veste, kaj je to?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ajdo so v 12. stoletju iz Kitajske prinesli v Evropo križarji, najbolj pa se je prijela prav v naših krajih. Dolga leta je veljala za hrano revežev in kmetov. Še več! Kmetje, ki so sadili ajdo, so bili oproščeni davkov (desetnine).

Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo. Čaj iz posušene cvetoče ajde se je stoletja uporabljal za zdravljenje krčnih žil. Z ajdovimi luščinami so nekoč polnili vzglavnike, ker naj bi to odganjalo alergije in bolezni vseh vrst (spanje na ajdovi posteljnini naj bi čez noč ozdravilo vse bolezni). Zelo zdravilen je gorski ajdov med, ki je celo v Sloveniji redkost. Razlog je, da se sadijo hibridne vrste ajde, ki imajo sicer večji hektarski donos, a manj zdravilnih učinkov.



Ajda vsebuje 71 % škroba, a njena največja moč so esencialne aminokisline (največ je lizina, treonin in triptofana) in antioksidanti (rutin in tanin). Vsebuje veliko železa, cinka in selena.

Ajda si je priljubljenost pridobila predvsem zaradi vsestranske uporabnosti. Iz nje je mogoče narediti palačinke, kruh, testenine, pecivo, polento ... Osnova za vse te jedi je kuhana ajda, ki jo najprej pod tekočo vodo dobro sperete, prelijete z vodo in na zmernem ognju kuhajte približno 20 minut dokler voda ne izpari.

Za izredno zdrav zajtrk zmešajte kuhano ajdo z rozinami, ali suhim sadjem, ali mešanico svežega sadja. Vse skupaj prelijte z mandljevim mlekom in dodajte med in cimet po okusu. Dobili boste izredno hranilen in zdrav zajtrk.

Kuhano in odcejeno ajdo lahko prepražite skupaj s čebulo in je odličen dodatek k mesnim jedem, nekateri pa jo celo dodajajo k solatam. Če k praženi ajdi dodate liste sveže bazilike ali sesekljanega koriandra, lahko ajdo uporabite namesto solate.

Ajdove palačinke pripravite tako, da uporabite 250 gramov ajdove moke, 3 dcl mleka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja in čajno žličko sode bikarbone. Ko iz teh sestavin pripravite zmes za palačinke, je pomembno, da vse skupaj postavite za 30 minut v hladilnik.

Naj se ajda spet vrne na naše mize.
Erika Volk


Ajda za zajtrk
Ajdova moka recepti
Ajdove jedi
Ajdove palačinke recept
Zdravilni učinki ajde






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor